Avokádová svačinka

Se salámem pro masojedy, bez salámu pro vegetariány.

Ingredience
  • 1 avokádo
  • pár koleček dobrého salámu
  • červená paprika na ozdobu
  • 50 g uzeného sýra halloumi
  • piniová semínka
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 1-2 stroužky česneku

Postup:

  1. Avokádo opláchneme, osušíme, podélně rozkrojíme a vytočíme obě poloviny. V jedné zůstane pecka, tu vyloupneme a lžicí vydlabeme dužinu do misky a rozmačkáme vidličkou.
  2. Ochutíme solí, citronovou šťávou a utřeným nebo prolisovaným česnekem.
  3. Avokádovou pastu dáme na talířek, ozdobíme červenou paprikou, obložíme halloumi sýrem a posypeme piniovými semínky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.