Avokádová svačinka
Se salámem pro masojedy, bez salámu pro vegetariány.
Ingredience
- 1 avokádo
- pár koleček dobrého salámu
- červená paprika na ozdobu
- 50 g uzeného sýra halloumi
- piniová semínka
- sůl
- citronová šťáva
- 1-2 stroužky česneku
Postup:
- Avokádo opláchneme, osušíme, podélně rozkrojíme a vytočíme obě poloviny. V jedné zůstane pecka, tu vyloupneme a lžicí vydlabeme dužinu do misky a rozmačkáme vidličkou.
- Ochutíme solí, citronovou šťávou a utřeným nebo prolisovaným česnekem.
- Avokádovou pastu dáme na talířek, ozdobíme červenou paprikou, obložíme halloumi sýrem a posypeme piniovými semínky.
Související
-
Avokádo s tyčinkami surimi
Avokádo dělá čest jménu svého stromu – hruškovec přelahodný. Navíc má vysoký obsah zdravých rostlinných tuků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.