Astma

4. květen 2012

Světový den astmatu připadá celosvětově na první květen, u nás si ho tento rok připomínáme právě dnes, 4. května. Redaktorka Českého rozhlasu Sever Eva Bucharová se vypravila do ústecké Masarykovy nemocnice, na oddělení funkčního vyšetřování plic.

Součástí prohlídky je také vyšetření na spirometru, velmi důležité pro včasné zahájení léčby. Čeká tam MUDr. Jarmila Fišerová a sestřička Ivanka Zimová - před každým vyšetřením pacienta změří a zváží - podle váhy, míry a taky věku a pohlaví se hodnotí měření.

„V případě astmatu je jednoznačně kouření rizikový faktor... Pokud ženy kouří a jsou těhotné, je větší pravděpodobnost že to dítě bude mít astma...“ upozorňuje MUDr. Jarmila Fišerová a dodává: „A větší souvislost než u astmatu je u chronické obstrukční plicní nemoci... z osmdesáti procent jsou to kuřáci.“

Příčiny CHOPN - chronické obstrukční plicní nemoci vysvětlila MUDr. Jarmila Fišerová. Jaké jsou příčiny astmatu? A jak se dá astma léčit? Může mít člověk problémy s astmatem pouze na jaře a zbytek roku ne? „Vyšetření může odhalit, že má člověk problémy jen v období alergií... Astma může vzniknout v kterémkoliv věku a právě v tom dospělém věku, až padesáti procentech, jde o nealergické astma... ale projevy jsou stejné.“ vysvětluje MUDr. Jarmila Fišerová.

Proto byste neměli s vyšetřením plic váhat. Pokudd se totiž astma diagnostikuje včas, dá se léčit. S touto nemocí, správně léčenou, můžete bez problémů fungovat - stejně jako vrcholoví sportovci lyžař Lukáš Bauer a tenistka Petra Kvitová.

Spustit audio