Archiv v Litoměřicích vystavuje na 3 dny své nejstarší a nejvzácnější dokumenty

26. červen 2019 11:05

Archivy v Litoměřicích připomenou 800. výročí založení města. Pouze 3 dny uvidí lidé na výstavě ty nejstarší a nejvzácnější dokumenty, které jsou kvůli stabilním podmínkám jinak zavřené v trezorech.

„To, co vidíte před sebou, je početnice. A takových, zvlášť těch rukou psaných, početnic se moc nezachovalo…“ listuje pevnými a ohmatanými stránkami Ilona Kotyzová z lovosického Státního okresního archivu.

Vzápětí ukazuje další písemnost – majetkové narovnání Tomáše Kupky a jeho bývalé ženy Jutky z roku 1501 opatřené speciální pečetí.

„Nejstarší dokumenty pocházejí už z 11. století. Úplně nejstarší je zakládací listina litoměřické kapituly. Ta naše výstava je vlastně takovou procházkou 10 staletími litoměřické historie,“ shrnuje.

„Takové bohatství ukazujeme pouze výjimečně,“ doplňuje ji Hana Legnerová ze Státního oblastního archivu v Litoměřicích a potvrzuje, že vidět dokument je skoro vzácnost: „Třeba ta zakládací listina byla naposledy k vidění u příležitosti výročí založení kapituly v roce 2007.“

Na to o jak výjimečný kus v historii naší země jde upozorňuje Ilona Kotyzová: „Jednak je to nejstarší písemná památka české provenience, která se dochovala až do dnešních dnů, navíc má tato listina ještě jedno prvenství – vůbec nejstarší zaznamenanou českou větu, vlastně souvětí.“

Souvětí zaznamenává darování nemovitostí v Ploskovicích a Dolanech, v dnešním přepisu by mohl znít: "Pavel dal jest Ploskovicích zemu, Vlach dal jest Dolas zemu bogu i svatému Ščepánu se dvěma dušníkoma, Bogučeja Sedlatu".

Originály historických dokumentů si můžete prohlédnout dnes na vernisáži, nebo pak od čtvrtka do soboty v budově státního oblastního archivu Litoměřice v Krajské ulici.

Spustit audio

Související