Architekt Václav Zralý

12. srpen 2012

Na mimořádné rodáky lze často narazit i v té nejzapadlejší vesnici severních Čech. Nevěříte? Přiblížíme vám člověka, který ve třicátých letech absolvoval tehdy nejpokrokovější evropskou školu architektury a užitého umění, legendární Bauhaus v německém Dessau.

Jeho jméno je už dávno zapomenuto – a těžko říci, zda právem nebo neprávem, protože ač absolvent jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury, mnoho úspěšných realizací za ním nezůstalo. Oním mužem je architekt Václav Zralý.

Narodil se před 106 lety, 12. srpna 1906 v Pnětlukách na Lounsku, vesnici kterou proslavilo především pěstování chmele. V Praze se nejprve vyučil zedníkem a pokračoval na vyšší průmyslové škole stavitelské, kde učitelé rozeznali mimořádný talent a odeslali jej na slavný Bauhaus do Německa.

Málokdo může říci, že jeho učitelem kresby a kompozice byl například legendární Vasilij Kandinskij. Václav Zralý byl nejspíš pilným studentem, při ukončení Bauhausu mu bylo uděleno zvláštní uznání za mimořádné studijní výsledky. Bauhaus měl výrazně levicový charakter a tak ho nacisté krátce po nástupu k moci rozpustili.

Také Václav Zralý se po návratu do Čech orientoval doleva, stal se členem architektonické sekce Levé fronty a od roku 1933 Svazu socialistických architektů. Připravil několik pozoruhodných projektů, ale žádný nakonec nebyl realizován – týká se to například i kolonie dělnických domů v Libočanech u Žatce. Totální nepochopení avantgardní architektury vedlo Zralého k tomu, že odešel do Francie na zkušenou. Ani tam ale nevítali avantgardní architekty zrovna s otevřenou náručí, a tak přijal obyčejné dělnické povolání.

Po návratu do Čech žil v rodných Pnětlukách, pracoval ve strojní traktorové stanici a později v lounském pivovaru, projektoval drobné úpravy a přístavby pivovarů na severu Čech, navrhoval etikety na pivní láhve nebo agitační výzdobu – a navrhoval svým přátelům a známým přestavby domů. Dodnes se můžete v Pnětlukách podívat, jak přestavěl statek svého otce, na jeho zvoničku na návsi nebo sušárnu chmele, kterou také navrhl.

Po Václavu Zralém, který zemřel v září 1993, mnoho úspěšných projektů nezůstalo – pouze odborníci se přou, nakolik jeho lehké a vzdušné stavby ovlivnily dnešní přístup architektů k projektování různých veřejných budov.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.