Antonín Bartoň – skvělý lyžař, výrobce lyží a odbojář z Vysokého nad Jizerou

28. listopad 2023

Na zimních olympijských hrách v Lake Placid v roce 1932 byl vlajkonošem československé výpravy lyžař a sdruženář Antonín Bartoň.

Narodil se v roce 1908 ve Vysokém nad Jizerou. Jeho otec, jeden z tehdejších průkopníků lyžování, se zúčastnil památného tragického závodu, při kterém zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata.

Malý Antonín začal brzy závodit a v mládežnických letech neměl konkurenci. Vyučil se truhlářem a pracoval 16 hodin denně v otcově firmě na výrobu lyží. Trénovat chodil až po setmění.

Jako voják vyhrával armádní závody po celé Evropě. Stal se mistrem Polska i Francie. Patří mu také tři tituly mistra republiky.

Největšího úspěchu dosáhl na mistrovství světa v Innsbrucku v roce 1933, kde získal dvě stříbrné medaile – v závodě sdruženém a štafetě. Rok předtím skončil na olympiádě v Lake Placid v severské kombinaci šestý a do první desítky se vešel ještě v běhu na 50 kilometrů.

Před další olympiádou v roce 1936 byl jedním z velkých favoritů na zlato, ale kariéru mu ukončila nehoda na kole, při které utrpěl otevřenou zlomeninu nohy.

Antonín Bartoň vyráběl lyže celý život. Lyže od Bartoňů měly výbornou pověst nejen u špičkových závodníků, ale také mezi odbojáři – za protektorátu je totiž tajně dodávali partyzánům v Beskydech a Krkonoších.

Nejlepší československý lyžař 30. let Antonín Bartoň zemřel ve Vysokém nad Jizerou v roce 1982.

autor: Milan Knotek
Spustit audio