Ananasový crumble
Angličtina se nám vkrádá i do kuchyně, a protože význam slova crumble je také drobit, můžeme místo crumble říkat hezky česky drobenkový koláč.
Ingredience
- 1 šálek jemných ovesných vloček
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce mletých ořechů
- 1 lžíce cukru
- kolečka kompotovaného ananasu
- půl banánu
- 2 lžíce smetany
- uvedené množství je pro dvě kokotky – jednoporcové zapékací misky
- na ozdobu šlehačka nebo kysaná smetana
Postup:
- Z vloček, másla, cukru a ořechů vytvoříme drobenku.
- Na dno kokotky dáme kolečko ananasu, čtvrtinu drobenky, pak kolečka banánu a další čtvrtinu drobenky. Pokapeme smetanou a stejně naplníme i druhou kokotku.
- Položíme je na plech a dáme do trouby vyhřáté na 170 stupňů zapéci.
- Podáváme po zchladnutí, opatrně vyklopíme a zdobíme šlehačkou nebo kysanou smetanou.
Související
-
Salát z kysaného zelí s ananasem
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínu C – zejména tedy to doma připravované. Chránilo námořníky na dlouhých plavbách před kurdějemi a prospěje i nám – „suchozemců...
-
Jezte ananas. Doplníte si vitamíny a navíc vám pomůže i při hubnutí
Král ovoce, ananas, je nejen lahodný, ale velmi zdravý. A to díky spoustě vitamínů a minerálů, které obsahuje. Navíc je v něm spousta vody, takže vás krásně osvěží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.