Amalgám rozhodně není přežitek. I za ten ale pacienti u zubaře mohou zaplatit

Pokud jdete k zubaři a chcete na plombách ušetřit, většinou se rozhodnete pro amalgám. I za ten ale můžete zaplatit, protože jsou dva druhy amalgámové výplně. Ten, který sestra namíchá v ordinaci ručně, hradí zdravotní pojišťovna, ale za amalgám připravený v továrně, který se jen protřepe, se musí platit.

„Amalgám rozhodně není přežitek,“ říká zubařka MUDr. Iva Pešková a vysvětluje: „Právě proto, že si ho pacient nemusí platit. Ne každý má peníze na úhradu zubních výplní. Amalgám ale rozhodně nedáváme do viditelného úseku. Rozdíl mezi amalgámem a bílou plombou je samozřejmě především estetický, ne finanční.“

Amalgám drží v zubu mechanicky, zubař ho musí v zubu ukotvit. Vytvoří se smícháním rtuti s kovovými pilinami, je to směs stříbra, mědi a dalších kovů. „Měkkou hmotu naboucháme do vypreparovaného zubu, dvě hodiny pak tuhne, takže dvě hodiny nesmíme kousat,“ říká MUDr. Pešková.

U bílé výplně dochází k chemické vazbě, musí splynout se zubní sklovinou. Jsou to pryskyřice, směsi, ve kterých jsou i keramická zrna. Neustále se vyvíjejí nové materiály. Bílá výplň hrazená pacientem má záruku půl roku, ale pozor, může vypadávat i kvůli špatnému čištění!

Z rozhovoru Evy Bucharové se zubařkou Ivou Peškovou uslyšíte také o způsobech odstraňování zubního kamene, kombinaci mezizubního kartáčku a zubní nitě při čištění, proč trnou zuby, nebo proč se vyšetřují zuby před operací kyčlí. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.