Alois Funk, zapomenutá oběť nacismu

4. prosinec 2011

Historikové se dodnes přou, jaký že vlastně byl papež Pius XII., kterému připadl úkol stát v čele katolické církve v letech druhé světové války. Pomineme-li oficiální vatikánské historiky, tak prakticky zbytek světa tohoto papeže odsuzuje za to, co všechno mohl udělat a neudělal pro zmírnění utrpení milionů lidí nebo pro rychlejší konec války.

Snad nejvýstižněji to shrnul americký historik John Lukacs: „Mohl říci a udělat více. Mohl jednat jiným způsobem. Ale posuzovat člověka podle toho, co neřekl nebo neudělal, je obtížný úkol, pokud jde o nalezení pravdy.“ Zůstává-li dodnes úloha papeže Pia XII. v letech druhé světové války námětem k debatám, pak to, co dělali někteří jednotlivé kněží, je nezpochybnitelné. A mluvit by se o tom mělo i proto, že například válečné oběti z řad německých katolických kněží jsou téměř neznámé. Pater Bedřich Hoffmann, vězněný v koncentračním táboře v Dachau, sestavil seznam kněží, kteří prošli různými nacistickými lágry – a jeho výsledné dílo mělo tři sta stran.

Zalistujete-li tímto seznamem, objevíte řadu jmen s vazbou k našemu regionu. Jedno si dnes připomeňme. Právě dnes totiž uplynulo 97 let od narození Aloise Funka. Na svět přišel v Lubenci na Podbořansku a vystudoval teologii. Jako mladý římskokatolický kaplan nastoupil roku 1939 do Lubů u Chebu a roku 1940 byl přeložen na faru do Stříbra. Alois Funk byl odpůrcem ideologie nacionálního socialismu, čímž se nikdy netajil. Jeho odvážné postoje ho ale přivedly do žaláře – zatčen byl přímo na faře ve Stříbře a patnáct měsíců vězněn. Následkem tvrdých podmínek ve vězení u něj propukla těžká tuberkulóza. Bez naděje na vyléčení byl z vězení propuštěn a vrátil se k rodičům do Lubence. Zemřel tam tři týdny po svých 28. narozeninách, symbolicky na Boží hod vánoční, 25. prosince 1942..

autoři: David Hamr , David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.