Alexander von Humboldt

9. květen 2009

Celým jménem Friedrich Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt zemřel 6. května 1859 - před 150 lety.

0:00
/
0:00

Tento německý přírodovědec a jeden z otců moderní geografie procestoval celý tehdy známý a dostupný svět - Evropou počínaje přes Střední a Jižní Ameriku až ke střední Asii. Zařazení přírodovědec zahrnuje velmi široký záběr - fyziku, chemii, geologii, mineralogii, botaniku (popsal tisíce rotlin - z nich 3 a půl tisíce vůbec poprvé), zoologii, klimatologii, astronomii a řadu dalších oborů. Byl ctěn a vážen už za svého života - nápis "nový Aristoteles" na Humboldtově pamětní minci pařížské Akademie věd je toho jedním z mnoha dokladů. Humboldt působil často i jako člen rozličných diplomatických misí, ostatně jeho bratr Wilhelm byl diplomatem z povolání.
Alexandr začínal ve státní službě, až dědictví po matce mu umožnilo splnit si sen - vydal se na pětiletou expedici do Ameriky. Další tři desítky let trvalo zpracování spisu Kosmos - nic menšího, než snaha o popis světa v devětadvaceti svazcích. Mimořádně zajímavá je i jeho korespondence, někdo si dal tu práci a spočetl, že Humboldt sám odeslal na 35 tisíc dopisů.
Byly to hlavně kontakty s dalšími vědci, Humboldtův soukromý život je tak trochu zahalen tajemstvím, objevily se i speklulace o údajné homosexualitě, ale on sám řadu dokumentů zničil a majetek nakonec odkázal svému sluhovi Johannu Seifertovi. A pokud byste chtěli projít všechna místa, která nesou Humboldtovo jméno, museli byste se připravit na pořádný kus cesty - porůznu ve světě je tisícovka míst, která jsou pojmenována po něm. A navrch také jeden z měsíčních kráterů se jmenuje Humboldtův - a to si myslím, že by se samotnému Alexandrovi líbilo. Ale proč tak zevrubně mluvíme o Humboldtovi v Seeročeském atlasu? On totiž prošel i severními Čechami - hlavně jako člen doprovodu pruského krále Bedřicha Viléma III., který zajížděl na léto do lázní Teplic. Alexandr Humboldt tady osvědčil další nadání - hrával na violoncello, ale přece pokud mohl, vyrážel na cesty - poznal Krušné Hory i České Středohoří a on, takový zcestovalý člověk, vysoce oceňoval krajinné partie našeho regionu - rozhled z Bukové hory, z Bořeně či pohled do labského údolí a výhled z Milešovky zařadil dokonce mezi nejkrásnější vyhlídky na celém světě. Mimochodem - vy už jste si tu vyhlídku někdy dopřáli? Když pro nic jiného, tak pro uctění památky Alexandra von Humboldta...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.