Africké umění najdete nedaleko Loun

12. září 2009

Mnohé velké a zajímavé věci se často rodí jako dílo náhody. A nejinak tomu bylo i v případě dvou zajímavých lidí, jejichž osudy se protnuly ve správný okamžik a na správném místě.

Tím prvním je lounský antikvář Pavel Rudolf Vejrážka, který na letošní rok připravoval otevření nové galerie. Je umístěna v Černčicích u Loun v budově bývalé školy. V době, kdy se dokončovala její rekonstrukce a uvažovalo se o tom, co bude tvořit stálou expozici, vrátila se z několikaletého pobytu v Africe bývalá konzulka v Zimbabwe a afrikanistka Marie Imbrová, která trvale žije právě na Lounsku. Do Čech přivezla také velkou sbírku afrických soch, které v době svého působení v Africe pilně nakupovala - mimo jiné v legendární vesnici Tengenenge, kde působí desítky sochařů. Přivezla ale také díla významného zimbabwského sochaře Lazara Takawiry, který žije a pracuje nedaleko Harare. Jak říká sama Marie Imbrová, podstatnou část její sbírky můžete nyní vidět právě v nové Galerii Emila Juliše v Černčicích u Loun.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.