„Absurdní byrokracie,“ hodnotí matky změny v žádostech o rodičovský příspěvek

4. prosinec 2018

Kojení novorozence na chodbách úřadů, rozdílné rady úředníků a pocit absurdity. Tak popisují některé maminky z Děčína první dny se svými novorozenými dětmi, kdy musely i čtyřikrát na úřad, aby si podaly žádost o peněžitou pomoc v mateřství, kterou nechtěly. Věděly, že na dávku nemají nárok a žádat o ni jim přišlo nesmyslné. Data si přitom úřady mohly poslat mezi sebou.

Petře Toušimské z Děčínska vypršela během rodičovské dovolené s prvním synem pracovní smlouva. Věděla proto, že s druhým dítětem, které přišlo vzápětí, už bude mít nárok pouze na rodičovský příspěvek, a že peněžitá pomoc v mateřství se jí tentokrát netýká.

„Původně mi na úřadu práce řekli, že stačí, když přijdu s rodným listem dítěte a požádám o rodičovský příspěvek. Podruhé mi řekli, že musím od gynekologa získat potvrzení o tom, že jsem porodila – to mi přišlo nesmyslné, když mám v ruce rodný list dítěte. Potřetí mě poslali zpět k doktorovi, aby doplnil předpokládaný termín porodu. Celé tohle sloužilo k tomu, abych si podala žádost o dávku, na kterou nemám nárok a od nikoho ji nepožaduji,“ popisuje Toušimská.

Petra totiž musela podat žádost o peněžitou pomoc v mateřství zpětně a pak čekat na její zamítnutí. Teprve se zamítnutou žádostí o mateřské totiž mohou čerstvé maminky požádat o rodičovský příspěvek.

„Po narození dítěte řešíte poporodní fyzické problémy, musíte sehnat hlídání pro starší dítě, které ještě nechodí do školky a mladšího syna, který pije po 60 minutách, kojíte na chodbách úřadů. To prostě v mém stavu potěší,“ glosuje sarkasticky Petra Toušimská.

02772225.jpeg

Stejnou zkušenost má i Kateřina Marková, která tenhle problém řešila před půlrokem. Ani ona neměla na mateřskou nárok a nežádala o ni.

„Sami vám na tom úřadě řeknou, že na ni nemáte nárok. Ale musíte jít na gynekologii, doručit zpětně žádost, tu pak oni automaticky zamítnou. Pak má člověk určitou lhůtu na to, aby se odvolal. Pak musíte počkat, až vám doručí papír, že nemáte nárok na mateřskou a s ním si pak teprve můžete jít zažádat na úřad práce o rodičovský příspěvek,“ popisuje.

Změny nečekala, protože při prvním těhotenství stačila jedna návštěva úřadu práce po narození dítěte. O změnách, které jsou platné od ledna tohoto roku, nic neslyšela.

Informace mohou získat i úředníci. Maminkám to ale často neporadí

Podle úřadu práce slouží získaná data ze zamítnutých žádostí k tomu, aby mohli úředníci určit, jak rychle smí rodič částku 220 tisíc korun rodičovského příspěvku vyčerpat.

Kateřina Beránková, mluvčí úřadu práce, upozorňuje, že jsou úředníci schopni získat tyto informace i sami: „V tomto ohledu úřad práce spolupracuje s příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení. Pokud potvrzení chybí, může rodič požádat zaměstnance úřadu práce o jeho zajištění.“

To může ale řízení protáhnout. Ani jedna z matek v šestinedělí se ale o takové možnosti od úředníků nedozvěděla.

Druhým způsobem, jak se vyhnout žádání o mateřskou, na kterou nemají rodičky nárok, je doložit takzvaný denní vyměřovací základ partnera, pokud je vyšší než ženy.

V každém případě platí, že by si měly všechny nastávající matky náležitosti rodičovského příspěvku začít vyřizovat minimálně dva měsíce před porodem. Pak jim nehrozí, že žádosti nestihnou vyřídit včas a nepřijdou o peníze.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související