ARCHIV PLANETÁRIA

19. říjen 2003

ARCHIV

Stalo se

Pravidelné rubriky:
Procházka oblohou (vždy 1. pořad v měsíci)
Napínavé bádání (2. pořad v měsíci)
Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie (3. pořad v měsíci)
Kratochvilná vyprávění o tajemných místech (4. pořad v měsíci)

Rozhovory a jiné delší příspěvky:
MACHU PICCHU, MĚSTO KONDORA A PUMY
Machu Picchu
(Planetárium 26.1.2003) Osmý div světa. Kamenný ostrov, plující na zeleni tropického pralesa. Orlí hnízdo... To všechno jsou synonyma pro jedno a totéž místo. Incké město Machu Picchu v peruánských Andách; ztracené a znovu nalezené, opředené mýty a zkazkami. Hovoří o něm Monika Baďurová z Náprstkova muzea a cestovatel Martin Mykiska.

TEPLICKÁ LEBKA PATŘÍ KRÁLOVNĚ JUDITĚ
(Planetárium 26.1.2003) Rozřešení jedné historické záhady se dočkalo město Teplice. Skončil totiž výzkum, který měl za cíl určit totožnost kosterních pozůstatků významné osoby, objevených v 50. letech minulého století při archeologickém výzkumu zdejší románské baziliky a kláštera. Jejich zakladatelkou byla matka prvního českého dědičného krále Přemysla Otakara I., manželka Vladislava II., královna Judita.

DALEKÁ POUŤ KE KOMETĚ 46P/WIRTANEN
(Planetárium 19.1.2003) "Kometa Wirtanen je těleso, na kterém bychom mohli přistát s nějakým výsadkovým modulem a mohli bychom provádět měření přímo z povrchu. Což je úžasný nápad a úžasný cíl," říká Ivo Míček. A právě takový měl být cíl sondy Rosetta. Na svou pouť se měla vydat v průběhu měsíce ledna. Start byl však na poslední chvíli odložen - a to hned o dva a půl roku! Jak k tomu uvedla BBC, vědci musí sondě najít nový cíl, jinou kometu. A my vám tak misi sondy Rosetta představujeme s daleko větším předstihem, než jsme původně měli v úmyslu. Vše, co je o ní řečeno však v principu platí. Jen místo komety Wirtanen si musíte dosadit nějakou jinou kometu.

PADESÁT LET ÚSTAVU ARCHEOLOGICKÉ PAMÁTKOVÉ PÉČE V MOSTĚ
Z předstihového výzkumu v prostoru bývalé obce Krbice.
(Planetárium 19.1.2003) Právě letos uplyne padesát let od založení mostecké expozitury Archeologického ústavu tehdejší Československé akademie věd. Tato expozitura působí od roku 1992 jako samostatná instituce - Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech. Začněme ale od začátku... Jak nám prozradil ředitel ústavu Jan Blažek, archeologie na Mostecku samozřejmě nezačala až se vznikem jejich pracoviště.

UFO, RENDLESHAM FOREST: Odtajněná záhada?
(Planetárium 12.1.2003) K události, o níž bude řeč, došlo v Rendleshamském lese u města Woodbridge poblíž Ipswiche ve východní Anglii - bylo to 27. prosince roku 1980. Informace o tom, co přesně se v lese stalo byly a bohužel i nadále jsou velmi kusé. Jak říká ufolog Vladimír Šiška z Projektu Záře, důvod je jasný...
Dopis posluchače:
Nejpodrobnější informace najdete na www.rendlesham.com a rozhodně to nevyznívá ve prospěch UFO. Procházka.

SCIENCEWORLD, ČESKÝ SERVER O VĚDĚ
ScienceWorld
(Planetárium 12.1.2003) O vědě si na webu můžete přečíst ledacos, a to na lecjaké úrovni. Z haldy balastu lze však občas vykutat i všem dostupný klenot, webový časopis pro vážné zájemce z řad "poučené veřejnosti"... Nedávno jsme vám slíbili návštěvu redakce jednoho takového webového magazínu a slib plníme - je jím ScienceWorld.
DVOUHLAVÁ ZMIJE
Dvouhlavá zmije
(Planetárium 5.1.2003) Televize, rozhlas, novináři, dotazy zvídavé veřejnosti. Na to všechno si v posledních měsících roku 2002 ve zvýšené míře museli zvyknout pracovníci muzea v České Lípě. Celý ten poprask způsobil nevelký hádek, malá zmije, dlouhá snad deset nebo patnáct centimetrů. Není na ní vůbec nic zvláštního - kromě toho, že se plazí svým životem s jednou hlavou navíc. O dvouhlavé zmiji jsme si povídali s ředitelem muzea, zoologem Zdeňkem Vitáčkem.
VESMÍR V ROCE 2003
Setkání sondy Galileo s Jupiterovým měsícem Io
(Planetárium 5.1.2003) V kosmu se stále něco nového děje a je v něm toho pořád dost a dost k objevování. Není proto divu, že do vesmíru vzlétají stále nové družice a sondy, neboť touha člověka po poznání je neukojitelná. Jaké vesmírné mise se chystají v roce 2003, na to jsme se zeptali našeho stálého spolupracovníka, Marcela Grüna.

Z archivu Planetária: ZLATÁ KELTSKÁ MINCE Z ČESKÉHO RÁJE
(Planetárium 26.8.2001) Zajímavý nález učinil v červnu roku 2001 v jedné z jeskyní Českého ráje archeolog Petr Jenč. Byl jím jeden zlatý mušlovitý statér - vůbec nejtěžší keltská mince ražená ve 2. - 1. století před narozením Krista na našem území. Jde o vůbec první nález keltské mince ve skalní dutině na území celé České republiky.

SKALNÍ RYTINY - OPOMÍJENÍ SVĚDKOVÉ MINULOSTI
Abri Berča u Suhrovic v Českém ráji. Rytiny z 18. století
(Planetárium 29.12.2002) Vyryli jste už někdy něco do pískovcové skály? Třeba vaše iniciály, datum a nebo některý z nechvalně známých obrazců? Pak jste se zachovali jako vandalové, zejména pokud to bylo v chráněné oblasti. Zároveň jste však, aniž jste o tom věděli, stvořili historický dokument. Dokumentací skalních rytin se na severu Čech zabývají archeologové Petr Jenč a Vladimír Peša.

JAK SE FOTOGRAFUJÍ TAJEMNÁ MÍSTA
(Planetárium 29.12.2002) Každý z nás má svá tajemná místa. Někdo se k nim chodí těšit, jiný bát, jen málokdo je však systematicky fotografuje... Případ fotografky a nakladatelky Marie Holečkové je v tomto ohledu skutečně raritní. Její fotografie zachycují ve velké většině právě místa, spojená s tajemstvím, místa, považovaná za léčivá a nebo místa jinak znamenitá.

NAN MADOL: MEGALITICKÉ BENÁTKY PACIFIKU
Nan Madol
(Planetárium 22.12.2002) Jedním z nejzáhadnějších míst celého Tichomoří jsou nepochybně ruiny Nan Madolu, kamenného města postaveného na více než devadesáti umělých ostrovech u pobřeží ostrůvku Temwen poblíž největšího ostrova Mikronéské federace Pohnpei, zvaného též Ponape. Záhadolog Ivan Mackerle ruiny Nan Madolu nedávno navštívil..

KELTSKÝ PANTEON
(Planetárium 22.12.2002) Vánoce sice staří Bójové neslavili, nicméně památkou na jejich obřady je nám dodnes čarovná snítka jmelí. Jak vlastně vypadal keltský Panteon? Víme, že dávní obyvatelé střední a západní Evropy uctívali stromy, skály, jeskyně a tůně. A jací byli jejich bohové? Vypráví archeolog Petr Drda.

METEOROLOGICKÉ DRUŽICE
Polární družice NOAA
(Planetárium 15.12.2002) Data z družic přijímají naši meteorologové od konce 70. let; v současnosti jde o tzv. polární družice NOAA a geostacionární družici METEOSAT. Koncem srpna byla úspěšně vypuštěna nová meteorologická družice - "Meteosat druhé generace". V čem je nový METEOSAT lepší, než jeho dosud aktivní předchůdce? Odpovídá Martin Setvák.

KRUTÉ HRY POD KAMENNÝMI KRUHY
(Planetárium 15.12.2002) V troskách starých středoamerických indiánských měst se nám až do dnešních dnů dochovala pěkná řádka honosných kamenných staveb zajímavého určení. Jsou to hřiště, na kterých se kdysi hrávala prastará indiánská míčová hra. Slovo "hra" však podstatu věci nevystihuje úplně do důsledku. Vždyť co je to za hru, když při ní jde o život. Co o ní a jejich pravidlech víme či nevíme dnes? Ptali jsme se Kateřiny Klápšťové.

POSLEDNÍ LIDÉ NA MĚSÍCI
Apollo 17
(Planetárium 8.12.2002) Třicet let uplynulo od zatím posledního pobytu lidí na Měsíci. Kosmonauti z šesté americké měsíční expedice na něm přistáli 11. prosince a opustili ho 14. prosince roku 1972. Od té chvíle se lidská noha měsíčního povrchu nedotkla, americký měsíční program letem Apolla 17 skončil. Co přinesly cesty na Měsíc lidstvu? Odpověď na tuto otázku jsme hledali u Marcela Grüna.
VELMI FOTOGENIČTÍ "ČERVÍCI"
Červík na tiskovce Johannese Fiebaga
(Planetárium 8.12.2002) Každý z vás už někdy něco podobného vyfotografoval - různé světelné, šedé či barevné skvrny, šmouhy, světélka a nebo mlžnaté útvary bez jasných kontur. Věci, které jste při fotografování před objektivem rozhodně neměli, jak jste přesvědčeni; přesto na snímcích jsou. A třeba jste vyfotili i podivné světelné smyčky, připomínající hadici od vysavače. Právě o nich hovoří Jitka Lenková.

ARCHEOLOGIE TURNOVSKA
(Planetárium 1.12.2002) Od září roku 2002 je v Okresním muzeu Českého ráje v Turnově k vidění výstava, představující to nejpodstatnější z nedávných archeologických nálezů v Turnově - Maškových zahradách a také na dalších zajímavých lokalitách Turnovska, jako jsou například Trosky a nebo hrad v katastru Dolních Štěpanic.

KRAJINOU KAMENNÝCH KŘÍŽŮ
Smírčí kříž v Libouchci na Děčínsku
(Planetárium 1.12.2002) Můžete se s nimi setkat opravdu kdekoliv - stojí jich u nás totiž stovky. U zdí kostelů, na návsích, u cest, ba i o samotě v lese. Jsou to svědkové smrti a pokání. Smírčí kříže. Narazíte-li například v šeru lesa nečekaně na omšelý kříž s vytesaným datem, nutně to probudí vaši fantazii. Co se tu asi kdysi stalo? Kde se tu ten kříž vzal? A co je to na něm vyryto? Snad nůž, rapír a nebo meč? A proč vlastně?

PEYOTL, MANDRAGORA A DALŠÍ. Zajímavosti ze světa halucinogenních rostlin
(Planetárium 24.11.2002) S drogami jsme ve styku všichni, a to dennodenně. Vždyť koneckonců i každý kuřák cigaret je drogově závislý, ať se mu to označení líbí nebo ne. Látky, které tak nepříznivě působí na naše duševno a v řadě případů následně i na naši tělesnou schránku pocházejí převážně z rostlin. Hovoří o nich botanik Libor Kunte.

ARCHEOLOGOVÉ V LOVOSICÍCH
(Planetárium 24.11.2002) Řekne-li se "průmyslová zóna", vybaví se vám nejspíše výrobní haly, provozy nebo velkosklady. Zkrátka nic moc záživného. Lovosická průmyslová zóna, na které investoři z Japonska staví nové provozy, však nedávno vydala cenné svědectví minulosti. Stalo se tak díky záchrannému archeologickému výzkumu.

NÁVŠTĚVA PLANINY NAZCA
Nazca
(Planetárium 17.11.2002) O obrovských obrazcích, pokrývajících planinu Nazca jste už určitě slyšeli a viděli jste desítky jejich fotografií. I teorií o jejich smyslu či účelu jste jistě slyšeli spoustu a mnohé docela fantastické. Málokdo z vás však měl příležitost ona místa navštívit a vidět všechno na vlastní oči. Cestovatel a reportér Martin Mykiska planinu Nazca navštívil.
PTAČÍ OBR Z ALJAŠKY
Ptačí obr z Aljašky
(Planetárium 17.11.2002) Na jihozápadním pobřeží Aljašky, u obcí Togiak a Manokotak, poblíž města Dillinghamu byl v půli října několikrát spatřen obrovský pták, jehož křídla mohla mít podle svědků rozpětí až 4,5 metru. Někteří dokonce tvrdili, že pták byl velký jako malé letadlo, Cessna 207 a nebo dvoumístný Super Cub. Povídali jsme si o tom s kryptozoologem Jaroslavem Marešem.
JAK NAŠEL HOWARD CARTER HROBKU KRÁLE TUTANCHAMONA
Tutanchamonova hrobka
(Planetárium 10.11.2002) Došlo k tomu právě před 80 lety. 4. listopadu roku 1922 narazili dělníci britského egyptologa Howarda Cartera při kopání v egyptském Údolí králů na první kamenný schod, den na to už bylo jisté, že jde o celé schodiště. 25. listopadu vkročili badatelé do nevyloupené Tutanchamonovy hrobky.

KOČVARY, 1802. PRVNÍ ARCHEOLOGICKÝ VÝZKUM V ČECHÁCH
(Planetárium 3.11.2002) Prvním, kdo u nás podnikl řízený archeologický výzkum, byl Johann Hyacint Arnold. Svůj objev učinil před rovnými dvěma sty lety poblíž Lochovic na Hořovicku, jihozápadně od Berouna. O Arnoldově polozapomenutém průzkumu mohylového pohřebiště u Kočvar jsme hovořili s Karlem Sklenářem.

JAK SE DĚLÁ NOSOROŽEC
Nosorožec
(Planetárium 3.11.2002) Geologická expozice Okresního muzea v Mostě se pyšní i velkým a zdařilým modelem mamuta; možná se v ní časem objeví i srstnatý nosorožec. Najdete tu i model pravěké želvy kožnatky. Všechny tyto paleontologické rekonstrukce jsou dílem muzejního preparátora Jaroslava Bažanta. K rozhovoru s ním je připojena i originální fotodokumentace, zachycující vznik modelu srstnatého nosorožce.

OBSERVATOŘ NA MILEŠOVCE
(Planetárium 27.10.2002) Milešovka je pravá královna Českého středohoří. V sečteném průměru je to největrnější hora s nejvyšším počtem zaznamenaných bouřek u nás; ne nadarmo jí Němci říkali Donnersberg, tedy Hromová hora. O víkendu 19. a 20. října proběhly na Milešovce tradiční Dny otevřených dveří. Zdejší observatoří nás provedl Jaroslav Fišák.

KOLIK MÁ ZEMĚ MĚSÍCŮ?
J002E3
(Planetárium 27.10.2002) Objev záhadného tělesa, nazvaného astronomy J002E3, k němuž došlo 3. září letošního roku, opět rozvířil debaty o tom, zda má či nemá naše planeta vedle Měsíce ještě nějakého dalšího přirozeného souputníka. Jak se vzápětí ukázalo, záhadný objekt je pozemského původu. A planetka Cruithne, o níž se v této souvislosti také hovořilo, kolem Země neobíhá; i když určitý vztah tu je. Víc prozradí Marcel Grün.
MÝTY V ZRCADLE VĚDY, FANTAZIE - A JITY SPLÍTKOVÉ
Mýty
(Planetárium 27.10.2002) Publicistka, výtvarnice a fotografka Jita Splítková vydala v letošním roce knihu, nazvanou Mýty v zrcadle vědy a fantazie. Kniha obsahuje jak klasické populárně-vědecké texty, tak i sci-fi povídky. "Je to takový manuál pro fantazii," říká autorka a dodává ještě: "Zakládám si na tom, že data mám potvrzená od odborníků." S Jitou Splítkovou si povídal Frederik Velinský. Mimo jiné i o tom, jak moc ji těší, že bývá recenzenty přirovnávána k Ludvíku Součkovi.
ČECHY V KARBONU
Karbonská plavuň
(Planetárium 20.10.2002) Čeští paleontologové odkryli letos na Rokycansku vzácné pozůstatky 300 milionů let starého karbonského pralesa. Málokde na světě se zatím našly tak dobře zachovalé a mimořádně fotogenické zkameněliny. Vděčíme za to lokální katastrofě, která postihla území dnešní střední Evropy právě v karbonu; po mohutné erupci pokryla značnou část Čech vrstva sopečného popela. Hovoří o tom paleontolog Stanislav Opluštil.
TUNGUZKA A BODAJBO. Dva kosmické příběhy ze sibiřské tajgy.
Srážka
(Planetárium 20.10.2002) Koncem září spadl do nepřístupné sibiřské tajgy, severovýchodně od Bajkalu a nedaleko města Bodajbo mimořádně velký meteorit. Případ oživil vzpomínky na události, které se odehrály také na Sibiři, na říčce Podkamenné Tunguzce v roce 1908. Ke cause tzv. tunguzského meteoritu se pro Planetárium vyjádřili tři čeští astronomové: Pavel Spurný, Jiří Borovička a Zdeněk Ceplecha.
PROCHÁZKA CHUFUOVOU PYRAMIDOU
Pyramidy
(Planetárium 13.10.2002) V polovině září letošního roku došlo k dalšímu pokusu odhalit tajemství dvou šachet neznámého účelu, vedoucích z tzv. královniny pohřební komory Chufuovy pyramidy u Gízy. Jak uspěl robot, přezdívaný Pyramid Rover? A co všechno ještě ve svých útrobách skrývá Chufuova pyramida? To ví egyptolog Ladislav Bareš.
ČTVRT STOLETÍ VOYAGERŮ
Saturn
(Planetárium 13.10.2002) Před 25 lety, koncem srpna a začátkem září roku 1977 odstartovaly k vnějším obřím planetám naší sluneční soustavy sondy Voyager 1 a Voyager 2. Jejich příspěvek k poznání této části blízkého vesmíru předčil všechna očekávání. Sondy se blíží k hranici sluneční soustavy a stále pracují. Jejich minulost a budoucnost shrnuje Marcel Grün.

AMATÉŘI VE VESMÍRU
(Planetárium 13.10.2002) Nejen velké výzkumné týmy a kosmické velmoci dobývají vesmír. Snaží se o to i amatéři, sice ve skromných podmínkách, ale plni entuziasmu. Kdo z nich má šanci vzlétnout do vesmíru ve vlastní raketě? Píší o tom Frederik Velinský a Marcel Grün.

ZJEVENÍ VE ZBRAŠÍNĚ
Boží oko
(Planetárium 6.10.2002) Nikoliv Boží oko, ale Boží prst prý pozorovali obyvatelé Zbrašína na Lounsku v sobotu 10. srpna 2002, v předvečer povodní. Mnozí z nich jsou přesvědčeni, že šlo o nadpřirozené varování "z vyšších sfér". Přečtěte si jejich svědectví a prohlédněte si fotografii úkazu.
PUKLÉ ZIKMUNDOVO SRDCE
Zvon
(Planetárium 6.10.2002) Zničení zvonu prý přináší neštěstí. To je pověra, o níž se při letošních povodních hovořilo víc než jindy. Zasloužil se o to svatovítský Zikmund a jeho puklé srdce. Jinak však zvon v pověrách sehrává většinou pozitivní roli. Hovoří o tom ústecký "sběratel zvonů" Lukáš Sábo.
BUDE NA ZEMI LÉPE?
Komíny
(Planetárium 6.10.2002) Na přelomu srpna a září se v Johannesburgu konal Summit Země, Světová konference pro udržitelný rozvoj. Na programu jednání byl i Kjótský protokol, který se týká omezování produkce skleníkových plynů. Co nového přinesl summit právě pro Kjótský protokol shrnuje klimatolog Jan Pretel.

Tornáda v Čechách (září 2002)
Nebezpečné planetky (září 2002)
Po potopě (srpen 2002)
Docela zvláštní sekerka (srpen 2002)
Pohledy do dávných časů (červenec 2002)
A kroupy padají... (červenec 2002)
Návštěva Muzea alchymie v Kutné Hoře (červen 2002)
Deset let letecké archeologie v Čechách (květen 2002)
Tajemství šablonové malby (duben 2002)

Spustit audio