9. květen: metro v Praze a herec, jemuž se stala tramvaj osudnou

9. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 9. května, svátek má Ctibor. Dřív jsme byli navyklí na volno právě v tento den, protože se slavil státní svátek osvobození. Však taky právě toho dne vjely do Prahy sovětské tanky.

Tenkrát je ještě lidé vítali. Ovšem dnešní výročí s tím bývalým svátkem souvisí, protože kdy jindy otevřít metro, než na státní svátek.

První vozy metra vyjely 9. května 1974. Bylo to přesně v 9:19 a sláva to byla veliká. Vždyť se oněch tehdy otevřených 9 stanic stavělo víc než 8 let a pro Pražany to tehdy byla pořádná zátěž.

Možná i kvůli tomu, že namísto lehkých vozů z plzeňské Škodovky se najednou musely použít staré a těžké sovětské vozy z 50. let. Inu politika.

Dnes bych vám chtěl připomenout skvělého herce, jehož hlas nám pravidelně o Vánocích zní z obýváků. Kdopak že hrál prince v Popelce?

Odpovíte jistě Pavel Trávníček, ale hlas patřil někomu jinému – Petru Svojtkovi. Tenhle nadaný herec se nakonec svého prince dočkal v pohádce Malá mořská víla. Jenže skončil tragicky.

Možná kvůli své zálibě v, jak by se dneska řeklo, adrenalinových sportech. Zemřel po nehodě 9. května 1982, když se proháněl pod vlivem alkoholu po Praze na oji mezi dvěma vozy tramvaje. Vy to prosím nezkoušejte.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio