8. září: růžový panter a z řezníka hudebníkem

8. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 8. září, svátek má Mariana. Máte už program na dnešek? Ony jsou totiž Dny evropského dědictví, a tak se dostanete i na místa jindy nepřístupná.

Výjimkou není ani naše budova. Věřte, stojí za vidění, třeba i kvůli tomu, že se tu natáčel seriál „Já, Mattoni“. Tak se na vás těšíme každou celou hodinu až do 16. hodiny. 

Znáte tuhle melodii? Já tedy Růžového pantera úplně zbožňoval. Roli potrhlého Francouze skvěle sehrál anglický komik Peter Sellers. Mimochodem byl taky průkopníkem humoru na vlnách kolegů v BBC. Dnes by mu bylo 93 let.

Nesmím zapomenout ani na velikána, jehož dílo znají po celém světě. Moc takových nemáme, ale Antonín Dvořák k nim určitě patří.

Stát se z řeznického synka světově uznávaným skladatelem asi nebylo nic jednoduchého, ale podařilo se. A Dvořákova Novosvětská je jednou z nejhranějších skladeb světa. Narodil se před 177 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.