8. listopad: hokejová tragédie a Karel Kahovec

8. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 8. listopadu, svátek má Bohumír. Náš hokej zažil slavné chvíle, ale bohužel se mu nevyhnuly ani tragické okamžiky.

Jako třeba letecké havárie. 8. listopadu 1948 se při letu z Paříže do Londýna ztratilo nad průlivem La Manche letadlo s pilotem, radiotelegrafistou a šesti československými ledními hokejisty.

Ve zhoršujícím se počasí podala posádka poslední hlášení v 17 hodin a 39 minut. Všechny další pokusy o spojení s jeho doprovodným radiotelegrafistou byly neúspěšné, letadlo s osmi muži zůstalo nezvěstné.

V Československu se zatím rozšířily spekulace o tom, že letadlo nehavarovalo a hráči s jeho pomocí emigrovali. Příbuzné šesti ztracených hokejistů vyšetřovala a jejich životy na další roky nepříjemně ovlivnila z tohoto důvodu i StB. Dnes je tomu 70 let.

Tak veseleji, budeme přát k narozeninám. Dnes je slaví Karel Kahovec. Zpěvák Matadors, Flamenga, ale taky Countrybeatu Jiřího Brabce. Na začátku jeho kariéry byla paradoxně známější jeho sestra Vlasta, která později zpívala s Karlem Gottem.

Karel Kahovec ale u muziky zůstal dodnes a zpívá mu to i v 72 letech. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.