8. březen: MDŽ a nejpopulárnější klučina českých filmů

8. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 8. března, svátek slaví Gabriela. Pánové, právě dnes byste si měli ještě víc než obvykle předcházet své něžné protějšky.

Dřív se totiž slavíval Mezinárodní den žen, a pozor – nebyl to nějaký komunistický výmysl! Svátek platí dodnes, i když doby, kdy se v noci domů dobýval poněkud ovíněný manžel s uvadlým karafiátem, a podniky pořádaly povinné estrádní programy, už jsou dávno pryč.

Svátek má kupodivu původ ve Spojených státech, kde se na začátku 20. století scházívaly zaměstnané ženy na pravidelných nedělních demonstracích za volební právo. Jedna z největších stávek se odehrála 8. března 1908 a přišlo na 40 000 švadlen. Čili pánové, dneska kytičku!

Koho byste si tipli jako nejoblíbenějšího dětského herce? Pro mě to vždycky bude Tomáš Holý. Před kameru se dostal náhodou – když při natáčení filmu „Marečku, podejte mi pero“, sháněl režisér Oldřich Lipský narychlo chlapce pro malou roli, nabídl barrandovský rekvizitář svého synovce, coby žáka nesoucího vzkaz a cumlajícího hašlerku.

Tomáše proslavily i další role, třeba „Jak vytrhnout velrybě stoličku“. Bohužel toho o mnoho víc nestihl. Před 28 lety tenhle sympaťák, který právě v té době chodil s Lucií Bílou, zahynul při dopravní nehodě. Krásné filmy ovšem zůstávají. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.