70 praktických lékařů tento týden očkovalo své pacienty proti covid-19. Příští týden ale budou opět chybět vakcíny

9. duben 2021 16:12

Tento týden dostali praktičtí lékaři v Ústeckém kraji dosud největší množství očkovací látky proti koronaviru. 7 000 dávek si mezi sebe rozdělilo 70 lékařů. V příštím týdnu ale dostanou jen zlomek současné dodávky. Na očkování přitom čekají tisíce jejich pacientů.

Tento týden dostali praktičtí lékaři v Ústeckém kraji dosud největší závoz vakcín, a to 7 000 dávek. Vyhlídky na příští týden ale nejsou příliš optimistické.

„Teď, pro těch 70 lékařů, to byl z našeho pohledu téměř zázrak. Na příští týden budeme mít vakcíny opět jen pro 11 lékařů,“ vysvětlil krajský předseda Sdružení praktických lékařů Roman Houska.

Čtěte také

V celém Ústeckém kraji je připraveno v ordinacích očkovat na 280 praktických lékařů. Na vakcínu u nich čekají tisíce lidí.

„Jsou to desetitisíce lidí. Nejsou to samozřejmě jen pacienti nad 70 nebo 80 let, ale i pacienti nad 60 let, chronicky nemocní. I ti se ptají a chtěli by být u nás očkovaní,“ doplnil Roman Houska.

Do očkovacích center v Ústeckém kraji přišlo tento týden víc než 18 000 očkovacích dávek od společnosti Pfizer/BionTech. O víkendu má dorazit i 5 300 dávek od firmy Moderna.

Vedle 1 100 dávek AstraZenecy, které dostanou praktičtí lékaři zřejmě v pondělí, má do regionu v příštím týdnu dorazit víc než 20 000 dávek od společnosti Pfizer.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související