7. únor: tramvaje v Jablonci a Tronďa z baronů

7. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 7. února. Jestli jste z Jablonce a z dálky k vám doléhá cinkání, vězte, že dnes je to právě 119 let, co v Jablonci vyjela na dráhu první tramvaj.

Tenkrát na jediné trati, která spojovala Mírové náměstí s Rychnovem a měřila asi 9 kilometrů. Celý projekt jablonecké úzkokolejky měl na svědomí německý továrník Gustav Hoffman. Poslední jablonecké tramvaje vyjely do města 31. března 1965. Kvůli sněhové kalamitě byly tento den na poslední samostatné trati Rychnov – Janov tramvaje nahrazeny autobusy. Zůstalo jen spojení s Libercem.

A přání k narozeninám? Dnes je má skvělý herec a vypravěč. Třebíčský rodák Miroslav Donutil hrál dlouhá léta v Huse na provázku a od roku 1990 i v národním divadle. Pro mě osobně zůstane nesmrtelný kvůli dvěma rolím. A to v Pelíšcích a v Černých baronech. Tam mě pobaví spolehlivě pokaždé. Miroslavu Donutilovi je dnes 68 let. Všechno nejlepší. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.