7. květen: fotbalový stánek a trochu zapomenutá zpěvačka

7. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 7. května, svátek má Stanislav a my uděláme radost všem slávistům. Je to totiž přesně 10 let, co byl v Praze otevřen nejmodernější fotbalový stadion. Totiž Eden.

Jméno je to tradiční, a tak není divu, že na něm hraje domácí zápasy pražská Slávie. Ovšem vzhledem k tomu, že má v Čechách největší kapacitu, čas od času se tu ohřeje na vyhřívaném trávníku i fotbalová reprezentace.

Výstavba nebyla zrovna jednoduchá, přesto se podařilo stadion 7. května 2008 otevřít zápasem s anglickým Oxfordem. Bylo tam tehdy na 14 000 lidí. Dnes kolují informace o tom, že ho jistá čínská společnost použila jako zástavu k půjčkám, protože jí tak nějak došly peníze. No snad nám tenhle stadion nikdo nesebere.

Rád bych vám připomněl jméno jedné, v 70. letech dost známé zpěvačky. Kdo z vás si ještě vzpomene na Janu Matysovou? Vsadil bych se, že sem tam nějakou její písničku, hlavně v duetech s Jiřím Štědroněm, v našem vysílání uslyšíte.

Jana dala později přednost rodině před zpěvem. To je u nás docela zvláštní úkaz. V současné době se věnuje pedagogické činnosti a dneska slaví 66. narozeniny. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio