6. únor: zatčení prezidenta a žatecký oscarový režisér

6. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je středa 6. února, svátek má Vanda. Majitelé slepic pozor, dnešní pranostika je pro vás: „Když na Dorotu svítí slunce, ponesou hodně slepice“. Tak si držme palce, ať sluníčko svítí, co to jde.

Když se tak projdu naší historií, napadá mě, že nejlepší kvalifikace pro to, stát se prezidentem, je odsedět si nějaký ten pátek ve vězení.

Potkalo to vlastně většinu našich prezidentů. Výjimkou nebyl ani Gustáv Husák. Byl zatčen 6. února 1951. Byla to doba procesů a hledání vnitřního nepřítele, a tak si nemohl být jistý nikdo, byť by měl sebedůležitější křeslo.

Husák byl odsouzen za velezradu k doživotnímu trestu odnětí svobody. Rozsudek nad ním byl vynesen až po Stalinově a Gottwaldově smrti, a to možná také přispělo k tomu, že unikl trestu smrti. I tak strávil ve vězení dlouhých 9 let. Nic veselého.

Raději popřejme k narozeninám. Držitelů Oscara nemáme mnoho. O to cennější je, že jeden z nich pochází od nás, ze severu, konkrétně ze Žatce.

Režisér Jan Svěrák má na svém kontě pěkných pár filmových kousků, ale marná sláva, oscarový je jen ten Kolja, to už mu nikdo neodpáře. Dnes je Janovi 54 let, a my mu přejeme ještě hodně krásných filmů. Já osobně se vždy na každý další těším. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio