6 bylinek na zklidnění nervů. Vyberte si, která vám bude vonět a chutnat

30. září 2016

Přicházejí na vás podzimní splíny, jste vystresovaní z práce a nedaří se vám spát? Než se vypravíte k lékaři pro antidepresiva, vyzkoušejte bylinky. Představíme vám ty, které umí zklidnit pocuchané nervy. Stačí si vybrat tu, která vám bude nejlépe chutnat a vonět.

Dobromysl neboli Oregáno

Začnu bylinkou, která má ten vliv na duševní pohodu přímo v názvu. Jmenuje se Dobromysl obecná. Nejspíš ji budete znát pod jejím druhým jménem – Oregáno.

Tato bylina je bohatá na éterické oleje, které jí dodávají velmi silnou vůni. Díky ní je oregáno velmi ceněným kořením a také léčivem. Dobromysl dokáže uvolňovat křeče a má protizánětlivé účinky. My se ale zaměříme na její schopnost přinášet duševní pohodu. Ta se zaručeně dostaví, když si z ní připravíte čaj.

2 kávové lžičky dobromysle zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat a přislaďte medem. Pít ho můžete 3x denně.

Můžete ještě účinek čaje podpořit, pokud ho budete popíjet při koupeli z dobromysle. 10 dkg čerstvé nebo sušené byliny louhujte 15 minut v litru horké vody a potom přilijte do koupele. V ní setrvejte alespoň 15 minut. A aby se vám lépe spalo, vložte si pár snítek sušené byliny pod polštář.


Bazalka – nejoblíbenější italské koření i nositel pohody

Bazalka

Mexičani nosí na krku sáček se sušenou bazalkou, aby byli spokojení a šťastní. Bazalka má totiž silné uklidňující účinky.

V bazalce je obsaženo mnoho silic a éterických olejů, které blahodárně působí při nervozitě, úzkosti, migréně, psychickém přetížení a proti křečím. Pomáhá už samotná vůně – pokud si zakoupíte bazalkový olejíček do aromalampy, získáte skvělého pomocníka pro navození klidu a příjemné atmosféry.

K celkovému uvolnění je vhodné vypít také šálek bazalkového čaje. Jednu kávovou lžičku sušené, nebo dvě lžičky čerstvé bazalky zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechejte 5 minut ustát. Přislaďte medem a pijte vlažné nejlépe před spaním. Ale pozor na dávkování! Silnější výluh nebo jeho větší množství by mohlo vést k opačnému efektu ‒ místo uklidnění byste se mohli cítit podráždění.

Máme pro vás ještě jeden bazalkový recept pro chvíle, kdy se cítíte vystresovaní a unavení. Zklidnění pro mysl a osvěžení pro tělo vám přinese koupel s bazalkovým octem. Dvě hrsti čerstvých bazalkových listů zalijte litrem lehce zahřátého jablečného nebo vinného octa, nechte dva týdny louhovat a pak sceďte. 2-3 lžíce tohoto octa si přidávejte do koupele.

Chmel, to české zlato

Že je chmel naše „zlato“, se všeobecně ví. Je nenahraditelný pro výrobu tolik oblíbeného piva. Ovšem chmel poslouží dobře také jako léčivo. V těchto dnech se chmel sklízí a vy tak máte možnost si pár zralých šištic sehnat a usušit si je. Pokud to uděláte, získáte skvělého pomocníka se žaludečními potížemi, stresem a podzimními splíny.

Chmel

Šištice chmelu obsahují hořčinu zvanou lupulin. Právě ta dává charakteristickou chuť pivu a má jednu skvělou vlastnost – dokáže zklidnit naši nervovou soustavu. Ve spolupráci s dalšími obsaženými látkami působí dobře na podrážděný žaludek a zažívací potíže – což je při dlouhodobém stresu častý průvodní jev.

Chmel je tedy pro zklidnění psychiky i těla ideální bylina. A nemusíte ji konzumovat v pivu. Můžete si doma připravit studený výluh: 1 kávovou lžičku sušených a rozdrcených chmelových šištic zalijte čtvrtlitrem studené vody a nechte asi 8 hodin odstát. Potom sceďte a mírně si výluh přihřejte. Můžete ochutit citronovou šťávou a trochou medu.

Výluh by se neměl pít častěji než 3x denně a ne déle než 3 měsíce. Tento výluh vám pomůže zmírnit trávicí potíže, odstranit nespavost a podráždění, osvědčuje se i při potížích spojených s klimakteriem.

Výluh můžete udělat i silnější a přidávat si ho do koupele nebo můžete využít některou z nabídek pivovarů a lázní a absolvovat chmelovou kůru a pivní lázeň. Ta umí s vystresovaným organismem dělat učiněné divy.

Meduňka aneb Naučte se vyrábět Karmelitánské kapky

Meduňka lékařská

Generace před námi hojně využívali bylinek nejen k léčbě mnoha nemocí a bolestí, ale také ke zlepšení nálady. V Paříži před mnoha staletími karmelitánští mniši vyvinuli bylinné kapky, které jim zlepšovaly náladu v tmavých kobkách a pomáhaly jim od bolesti hlavy. Od té doby se kapkám říká karmelitánské a využívají se dodnes.

Základ těchto kapek tvoří alkohol a nejúčinnější složkou je meduňka. Ta totiž obsahuje silice, které přinášejí uklidnění a uvolnění. Výrobky z meduňky mají zklidňující účinky, pomáhají proti stresu, při migréně, nervozitě a nespavosti.

Karmelitánské kapky jsou jednou z cest, jak těchto účinku využít: deci alkoholu smíchejte s deci vody a zalijte tím 5 deka čerstvých rozemnutých listů meduňky, lžičky citronové kůry, kousek celé skořice (máte-li, tak i pár semen koriandru). Nechte týden louhovat, pak slijte a uchovávejte ve tmavé uzavřené skleničce. Užívejte 3x denně kávovou lžičku.

Uklidňující účinky meduňky můžete využít i bez alkoholu: Připravte si nálev z jedné polévkové lžíce nasekané meduňky a čtvrtlitru horké vody, louhujte 10 minut. Nálev můžete mírně přislazený popíjet až 3x denně. Velmi uklidňující a účinná je také meduňková koupel.

Šišák bajkalský a třezalka

šišák bajkalský

Šišák bajkalský u nás sice neroste, ale výtažky z něj najdete v tabletkách v lékárně. Vypadají sice nevábně a jejich chuť také není nic moc, ale kvůli těm účinkům stojí za to ty nepříjemnosti překonat. Šišák totiž dokáže zklidňovat velmi dobře. Tlumí emoce a osvědčuje se i jeho užívání při úzkostech, nespavosti a lehčích forem deprese.

Ještě účinnější je v tomto směru třezalka. Ta obsahuje látku zvanou hypericin, která funguje na podobném principu, jako některé léky, které se běžně předepisují k léčbě depresí. Těmto lékům třezalka může směle konkurovat.

Pokud si občas uvaříte třezalkový čaj, budete mít nervy v klidu. A pokud užíváte antidepresiva, dohodněte se s lékařem, jestli by pro vaše zdraví nebyla třezalka lepší. Umí působit i proti středně těžkým depresím.

Jedinou nevýhodou je, že při jejím užívání nemůžete na sluníčko a neměli byste ji kombinovat s jinými léky, protože by mohly vzniknout nepředvídané reakce.

Tak až budete mít nervy na pochodu, zkuste se uklidnit s bylinkami. Na rozdíl od prášků si můžete užít i jejich vůně!

Třezalka je výborná na depresivní stavy související s nespavostí a na pocity bolavé duše
autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.