5. květen: boj o rozhlas a Martin Kabát

5. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 5. května, svátek má Klaudie. V dnešním kalendáriu nesmíme zapomenout na události z roku 1945, které se velmi úzce týkaly Rozhlasu, a které vlastně odstartovaly Pražské povstání.

Rozhlas byl tehdy vlastně jediným, jak se dnes říká, on line médiem. Není divu, že když v 6 ráno 5. května 1945 začal po letech zase vysílat pouze v češtině a hrát zakázané české písničky, vyvolalo to opravdovou bouři. Strhl se boj o rozhlas.

Němci ho chtěli obsadit, Češi zase udržet a na chodbách budovy ve Vinohradské se tehdy bojovalo o každý metr. 

Rozhlas nakonec své vysílání udržel až do chvíle, kdy do Prahy 9. května přijela Rudá armáda. Cena však byla vysoká – 170 životů českých občanů.

S 5. květnem bych vám chtěl připomenout i skvělého herce a zpěváka Josefa Beka. Původně to byl vlastně pokladník, pak se dal k operetě a nakonec skončil díky poškození hlasu u činohry.

Filmových rolí měl nepočítaně, ale patří mu i jeden světový unikát – spolu s půvabnou kolegyní Irenou Kačírkovou natočil pod režijním vedením Ladislava Rychmana patrně na světě vůbec první filmovou písničku, s názvem Dáme si do bytu. A má tak na kontě první videoklip v historii.

Josef Bek zemřel 5. května 1995.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.