4. leden: filharmonie poprvé a Anna K

4. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je pátek 4. ledna, svátek má Diana, a my se teď podíváme na dnešní den v kalendáři trochu podrobněji. Pranostika tvrdí: „Svatá Ida, ta dne přidá“.

Na tom asi není nic divného, že se nám prodlužuje den. My Češi, na to, že jsme tak malý národ, máme být sem tam na co pyšní i v celosvětovém měřítku.

Myslím, že mezi takové klenoty mohu směle zařadit i naší filharmonii. Je to těleso s úctyhodnou historií, která dokonce přesahuje i historii našeho státu. Byla totiž založena v roce 1896 a právě 4. ledna se také v Rudolfinu odehrál její první koncert.

A kohože měla tehdy ve svém čele? Dokonce samotného Antonína Dvořáka. Tomu říkám začátek!

U hudby ještě zůstaneme. Kdyby se rodiče Luciany Krecarové nepřestěhovali ze Špindlu do Prahy, mohli jsme mít místo zpěvačky Anny K skvělou lyžařku. Ale malá Luciana dala horám vale a na prknech, která znamenají svět, se objevila už v 8 letech. Bylo to v semaforské hře Kytice.

Na chvilku to vypadalo, že z ní bude i herečka, však se taky objevila v seriálu Malý pitaval z velkého města, nakonec ale zvítězila muzika. Anně K je dnes 54 let. Gratulujeme.  Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio