4. květen: na vojnu na doživotí a první primář z Nemocnice

4. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 4. května, svátek má Květoslav. Počasí je k nám zatím milosrdné, ale buďte ve střehu, pranostika říká, že Svatý Florián si ještě může nasadit sněhový klobouk.

Florián je patronem všech hasičů, proto s ohněm opatrně, ať si pánové odpočinou. Když už jsme u toho, dnes mají svůj světový den taky všichni příznivci Hvězdných válek, tedy oné filmové ságy.

Jestli mezi ně patříte, sluší se dneska obléci nějaký slušivý kostýmek. Navrhuji třeba Žvejkala.

Dokážete si, pánové, představit, že by vás někdo v 18 letech vzal na vojnu a vy byste tam strávili zbytek života? Já tedy vůbec. Za nás se chodilo na dva roky a všichni jsme se zelenému mundůru snažili vyhnout, jak to jen šlo.

Těžko se chce uvěřit, že doživotní vojenská služba kdysi fungovala a zrušena byla až 4. května v roce 1802.

Dnes bych vám chtěl připomenout pána, který měl původně hrát primáře Sovu ve slavném seriálu nemocnice na kraji města. Ano, pan Karel Höger. Právě bez jeho hlasu si asi lze jen těžko představit třeba loupežníka Rumcajse.

Karel Höger patřil mezi bardy Národního divadla. Na jeho scéně strávil neuvěřitelných 37 let. A říká se, že právě odchod z divadla herce vlastně zabil. Nesouhlasil totiž s čistkami na hlavní scéně po podpisech charty v roce 1977, proto dal sám výpověď.

Jen dva dny poté, 4. května v roce 1977 mu selhalo srdce. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio