4. červenec: průkopník rock and rollu a kouzelná Alenka

4. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 4. července, svátek má Prokop. No, být teď v Americe, asi byste zažili oslavy, jak se patří. Mají tam totiž svůj největší svátek, Den nezávislosti.

My jsme ale v Čechách a tady se dnes neslaví nic. Ovšem pogratulovat můžeme ­třeba Pavlu Sedláčkovi. Na začátku 60. let to byl průkopník rock and rollu.

Měl našlápnuto na to, stát se opravdovou hvězdou, jenže měl smůlu – koupil si totiž v Německu auto. Nic divného, viďte.

Tenkrát to ale tak snadno nešlo, a protože závist je u nás opravdu rozšířená vlastnost, jeden z divadelních kolegů Pavla Sedláčka udal. A ten si také trest natvrdo odseděl. A bylo po kariéře. Pavel stále hraje se skupinou Cadillac a my mu přejeme všechno nejlepší.

Četli jste příběhy malé slečny Alenky v říši za zrcadlem? Bodejť by ne. Jedna z nejslavnějších knížek vyšla právě před 153 lety.

Jejím autorem je Lewis Caroll, který přitom vůbec nebyl spisovatel. Zajímala ho spíš matematika a logika. Jenže podlehl prosbám malých holčiček a na výletě lodičkou po Temži jim vyprávěl smyšlený příběh o Alence, co spadla do králičí nory.

Do roka a do dne z toho byl bestseller, který se dá číst dodnes. Schválně si zkuste pár stránek, když má dneska to výročí! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio