31. srpen: odchod princezny a řádění Jacka Rozparovače

31. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 31. srpna, svátek má Pavlína. Dnešní kalendárium bude trochu morbidní, a taky se vlastně celé odehraje na anglické půdě.

Začneme historií moderní: princezna Diana byla ve své době asi nejpopulárnější členkou britské královské rodiny. I když princezna z Walesu nebyla v manželství příliš šťastná. Před 21 lety se nacházela se svým novým přítelem v Paříži. A právě tam odstartovali novinářští paparazzi honičku, která skončila tragickou dopravní nehodou.

Ten příběh asi všichni známe. Lady Di zemřela na následky zranění v pouhých 36 letech. Dodnes se o zmiňovaných událostech spekuluje a jak už to tak bývá, vyrojila se i spousta konspiračních teorií.

A když už máme to morbidní vydání, vzpomenu asi i pravděpodobně nejzáhadnějšího masového vraha všech dob. Jméno Jack Rozparovač jste určitě slyšeli. Právě 31. srpna 1888 byla v Londýně nalezena jeho první oběť.

Hezký pohled to určitě nebyl, a tak nebudu zabíhat do podrobností, máme přeci jen teprve ráno. Podezřelých bylo mnoho, jedna teorie hovoří dokonce o princi Albertu Viktorovi, synovi tehdejšího následníka trůnu. Jeho vzhled odpovídal popisu mnoha svědků, kteří se často shodovali na knírku, uhlazeném oblečení a poměrně mladém věku pachatele.

Pravá totožnost Jacka Rozparovače ale nebyla ani tehdy, ani nikdy potom odhalena. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.