31. leden: král komiků z Liberce a konec tramvají v Teplicích

31. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 31. ledna, a v kalendáři se dočtete, že svátek slaví kromě Mariky i Spytihněv. A tak mi to nedá a popřeji všem dobromyslným kozlíkům k svátku. Kdo trochu pamatuje, jistě ví, o jakém kozlu je řeč.

A ještě něco pro pamětníky. Víte kdo je označován za krále komiků? No jistě, Vlasta Burian. Rodák z Liberce byl před světovou válkou doslova hvězdou, a to se vším všudy. Taky skvělý sportsman a bavič. Jenže po válce to díky obvinění z kolaborace vůbec neměl jednoduché. Přišli jsme díky tomu o spoustu skvělých filmů, které býval ještě mohl natočit.

Své zašlé slávy už se znovu nedočkal. Dokonce nějakou dobu i škrábal brambory v zotavovně ROH. Nakonec mohl znovu vystupovat, ale už jen po estrádách, což jeho zdraví příliš neprospělo. Zemřel na plicní embolii 31. ledna 1962.

A nakonec ještě do Teplic. Co vy, pamětníci? Vzpomenete si na dobu, kdy lázeňské město brázdily tramvaje? Ta poslední projela na lince do Dubí 31. ledna 1959 a vozový park byl rozprodán do okolních měst. Od té doby se tramvají po Teplicích nesvezete.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.