31. leden: hamburger v Moskvě a odchod krále komiků

31. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 31. ledna, svátek má Marika. Začneme pranostikou, která říká: Svítí-li na Virgilia slunce, jaro čeká nedaleko.

Řekl bych, že nám do jara ještě paní zima zcela jistě vystrčí růžky. Nejsem historik – tím pádem bych se nerad s odborníky hádal o nějakém datu opravdového konce studené války. Pro mě je to dnešní den před 29 lety. A co že se ten den přihodilo?

Jistě si pamatujete dobu, kdy bylo takřka nemyslitelné přijít do školy v tričku s nápisem, nedej bože ještě anglickým, tedy imperialistickým. Igelitová taška ze západu se na ulicích dávala na odiv skoro jako dnešní drahé kabelky.

Cokoliv amerického nám bylo zapovězeno. Také to mělo i přívlastek čehosi téměř ďábelského. No, a právě před 29 lety se otevřel v Moskvě první Mc Donald. Nemyslitelné, že? Tak bych řekl, že právě tenhle rozemletý kus masa v housce znamenal ten pravý konec studené války.

Ještě přidám jedno smutné výročí. 31. ledna 1962 zemřel král komiků. Liberecký rodák Vlasta Burian to po válce neměl jednoduché, ke konci života už směl jezdit jen po malých varieté a z krále komiků zbýval doslova jen stín. My ho ovšem oceňujeme dodnes.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.