30 stupňů Celsia není ani v létě normální, varuje meteorolog

1. srpen 2024

Počasí jako na houpačce – horko střídají prudké poklesy teplot, tropické noci, bouřky a přívalové deště. Jestli se počasí mění, nebo ho jen víc sledujeme, o tom si povídáme s meteorologem Martinem Novákem.

Za posledních 20 let se 15 z nich zařadilo na špičku těch nejteplejších. I letošní rok zatím byl teplejší, než by mělo odpovídat normálu. Fyzikálně nejde popřít, že za změnu klimatu nemůže člověk.

„Množství skleníkových plynů se od průmyslové éry zvyšuje a to zvyšování se nezpomaluje. Skleníkové plyny mají dlouhou životnost, takže nějaká viditelná změna bude velmi zpožděná. To ale neznamená, že bychom tuto problematiku neměli řešit,“ vysvětluje Novák.

Před pár lety bylo tornádo v našich krajinách naprosto nepředstavitelná záležitost.

„Tornáda se u nás objevují asi třikrát až desetkrát do roka. Většina z nich je ale slabá. Naštěstí nesplňujeme takové přírodní podmínky, aby u nás mohla vzniknout taková tornáda jako v například Americe. Naše jihomoravské tornádo byl extrémní případ,“ shrnuje meteorolog.

Dá se spolehnout na předpověď počasí?

„Samotná předpověď počasí na další den má úspěšnost asi přes 95 procent. Pokud vyjde výstraha na silné bouřky, doporučil bych se podívat, kde konkrétně bouřka zasáhne. Bouřková oblaka jsou poměrně malá, v šířce mají jen několik kilometrů. Čím dále jsme od jádra, tím slabší bouřka. Bohužel neumíme určit přesnost bouřky s přesností na pár stovek metrů – proto jsou ve výstrahách uvedeny konkrétní oblasti,“ přibližuje Martin Novák.

Jak moc jsou přesné mobilní aplikace s meteorologickými předpověďmi?

„Jsou to výsledky matematických modelů bez zásahu meteorologa na konci, který by je korigoval. Standardně tak modely třeba podceňují maximální teploty. V létě pak je problém, když se tyto modely snaží předpovídat srážky. Pokud si zobrazím graf jen pro místo, kde se nacházím, tak tam nemusí být nic, ale už neuvidím, že může být deset kilometrů ode mě bouřka. V zimě ale bývají tyto předpovědi spolehlivější,“ dodává meteorolog Martin Novák

Co je to supercela? Mění se práce meteorologů během klimatické změny? A kolikrát ročně by měly být takzvané horké dny? Nejen to se dozvíte z výše přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.