30. srpen: geniální fotbalista a hajný z Krkonoš

30. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 30. srpna, svátek má Vladěna. Tak nám ten poslední prázdninový týden rychle utíká, viďte. Nejvíc asi dětem.

Ještě ale stále mají čas vzít si merunu a vyrazit si začutat na nějaký ten plácek. Vsadil bych se, že takhle nějak začínal i jeden z nejúspěšnějších českých fotbalistů vůbec – tedy Pavel Nedvěd.

Tenhle chebský rodák to dotáhl až do Lazia Řím, kde si ho taky do dneška moc a moc považují. Měli bychom i my.

Moc držitelů Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy nám po trávnících neběhalo, a když tak ten náš fotbal sleduji, ještě dlouho běhat nebude. Pavlu Nedvědovi je dnes 46 let.

Rád bych vám taky připomněl mého oblíbeného herce a možná vůbec nejoblíbenějšího hajného. Zdeněk Řehoř byl v Krkonošských pohádkách báječný. Taky to na hory ze svého rodiště neměl daleko.

Pocházel totiž z Jičína. K nám na sever jezdil ale také pravidelně a rád. Míval totiž, stejně jako jiní herečtí kolegové, chalupu v Kytlici. Dnes by mu bylo 98 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.