30. leden: poslední koncert „brouků“ a autor Rosy na kolejích

30. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý, 30. ledna, a svátek slaví Robin. Co zajímavého najdeme v kalendáři? Jestli vám včerejšek připomněl jaro, nebojte, rekordní nebyl. Třeba rekord pro dnešek je z roku 2002 a má hodnotu 13,4 °C.

Všimli jste si, o kolik dřív už je ráno světlo? Inu, blíží se nám Hromnice. Ale teď ke dvěma zajímavým výročím. 30. ledna v roce 1969 se na střeše v jedné londýnské čtvrti začaly dít věci. The Beatles, které už přes 3 roky nikdo neviděl naživo hrát, vylezli v rámci natáčení dokumentu „Let it be“ ke svému poslednímu a taky krátkému koncertu.

Jenže to tehdy ještě nikdo netušil, že se za pár měsíců definitivně rozpadnou. Vcelku vypovídající je, že koncert byl ukončen po 42 minutách policií kvůli stížnostem úředníků z vedlejších budov. Štěstí vidět alespoň kousek koncertu tak mělo jen pár náhodných kolemjdoucích.

U muzikantů ještě zůstaneme – letos poprvé budeme přát k narozeninám Wabi Daňkovi in memoriam. Vloni nás totiž tenhle skvělý písničkář a autor nesmrtelné Rosy na kolejích opustil. Dnes by se dožil 71 let. Vzpomeňte si na něj…

autor: Petr Beran
Spustit audio