30. leden: konstruktér ze severu a tramp tělem i duší

30. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je úterý 30. ledna, svátek má Robin. Pozor na silnice, může to dnes trochu klouzat!

Bůh ví, čím bychom jezdili, nebýt chlapíka, který se narodil ve Vratislavicích nad Nisou před 124 lety. Jmenoval se Ferdinand Porsche. Ano, chlapík, z jehož rukou vyšel koncept populárního brouka, byl až do roku 1935 československým občanem.

Pravda, začal si zahrávat s nacistickým režimem. Po válce ale odsouzen nebyl, a tak mohl dál pracovat se svým synem v továrně ve Stuttgartu, kde také 30. ledna 1951 zemřel.

Máte rádi folk a country? Nebo tramping? Jistě by se mezi trampy mohl vést spor o hymnu. Oficiálně je to sice „Vlajka“, ale já bych řekl, že už se mnohem častěji zpívá písnička „Rosa na kolejích“ českého trampského barda Wabiho Daňka.

V životě toho zkusil hodně, od svářeče až k řidiči záchranky, ale nejlíp mu, myslím, šly ty písničky. Napsal jich přes 150 a víc už jich nestihne. Dnes by Wabimu bylo 72 let. 

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.