30. květen: bitva u Lipan a nejslavnější vězeň

30. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 30. května, svátek má Ferdinand, a my začneme pěknou dějepisnou rozcvičkou. Co se stalo roku 1434?

Co napadne vás? 1434 – bitva u Lipan. Proběhla zrovna 30. května. Jenže to je tak asi jediné, co většině z nás v hlavě zůstalo.

Lipany byste našli mezi Kolínem a Českým Brodem. Komunistický pohled na historii udělal z odbojných husitů div ne představitele revolučního hnutí. I když tomu tak nebylo, pohled historiků na tehdejší dějiny bývá nejednoznačný.

Jisté je, že touto bitvou skončila na nějakou chvíli občanská válka v zemích českých. Obyčejným lidem se myslím vcelku ulevilo, když se mohli vrátit ke svým hospodářstvím a neřešit, jestli jim je žoldáci jedné, či druhé strany vydrancují.

A ještě něco z moderní historie.: kdo byl asi nejslavnějším českým novodobým vězněm? No ano, Jiří Kajínek.

Dnes je z něj pomalu televizní celebrita, poté co díky milosti prezidenta opustil brány věznice. Ale víte, proč tam byl?

Byl odsouzen za nájemnou vraždu podnikatele Jandy, a také jeho bodyguarda. Zastřelit je měl v zatáčkách nedaleko plzeňských Borů.

Celá věc se stala právě 30. května 1993. Kdybyste si chtěli o případu počíst podrobněji, vezměte si dovolenou. Jenom původní soudní spis má na 10 000 stran. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.