30. červenec: překonání kanálu a první vozítko na cizím tělese

30. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 30. července, svátek má Bořivoj. Vedra stále pokračují, a tak se v dnešním kalendáriu ochladíme ve vlnách kanálu La Manche.

Před 47 lety totiž zazněla slavná věta: „Já su také šťastné“. Pronesl ji František Venclovský. Původně byl atletem, který patřil v 50. letech ke špičce československých boxerů. Po těžkém úrazu krční páteře se ale musel s tímto sportem rozloučit.

Začal se věnovat otužování a dálkovému plavání. Od roku 1964 žádal československé úřady o povolení přeplavat La Manche, ale k prvnímu pokusu mohl nastoupit až v roce 1970. 6. září vyplaval z Francie, ale pro nepřízeň počasí, nevolnost a vyčerpání pokus nedokončil. O rok později již byl úspěšný. A čas? 15 hodin 26 minut. Strašná dřina, tohle doma nezkoušejte.

My lidé milujeme pohyb, a co se týká vynálezů, které ho mají urychlit, jsme kadeti. Ovšem dostat nějaké to vozítko na cizí vesmírné těleso? To se povedlo až v roce 1971.

Už při čtvrtém letu lidí na Měsíc se kosmonautům nechtělo chodit pěšky. A tak bylo Apollo 15 vybaveno měsíčním autem. Jmenovalo se Lunar Rover a 30. července udělalo první stopy pneumatik na povrchu. Mimochodem: na pohled to byl docela vehikl, a to byl prvotní rozpočet 19 miliónů dolarů. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.