3. prosinec: první SMS a potvora ze Sanitky

3. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 3. prosince, svátek má Svatoslav. Ve světě se dnes připomíná Den zdravotně postižených. Tak buďme ohleduplní, obzvlášť, když je ten adventní čas, že?

A teď si vezměte do ruky svůj mobil a zkuste si vzpomenout, kdy jste poslali svoji první SMS v životě. Já osobně někdy v roce 1996 a vsadil bych se, že to tenkrát bylo nějaké holce. Jenomže první SMS byla vánoční a byla odeslána právě 3. prosince v roce 1992.

Na svědomí jí měl samozřejmě ajťák – 22letý počítačový inženýr Neil Papworth. Příjemcem byl tehdejší technický ředitel Vodafonu. Text byl jednoduchý: „Veselé vánoce“. Dnes už bych řekl, že získávají trochu navrch různé chytré komunikační aplikace, ale však my ten telefon do ruky rádi vezmeme a namísto do poštovních schránek se častěji díváme na displej, že? 

A ještě přání k narozeninám. Dnes je slaví herečka, která měla tak trochu smůlu na potvory. Eva Hudečková, manželka slavného houslisty, tu svou nejznámější potvoru ztvárnila v seriálu Sanitka.

Možná i ta herecká škatulka přispěla k tomu, že se namísto hraní začala v roce 1984 věnovat psaní. A budete se divit, píše báječné pohádky. Dnes je jí 69 let. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio