3. leden: dědek Šindelář a tragédie v severočeském dole

3. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek, 3. ledna, svátek má Radmila. Je dobré si to datum připomínat, protože speciálně mě ty dlouhé svátky nějak zpřeházely kalendář v hlavě a mám problém si vůbec uvědomit, co je za den.

Začneme pranostikou: „Je-li po 3. lednu počasí krásné, přijdou na jaře bouře časné.“ Nevím, co měl autor na mysli krásným počasím, ale koneckonců si každý může pranostiku vyložit po svém.

Sever Čech byl vždycky oblastí hornickou a těžební. Jenže tohle řemeslo s sebou nese i tragické události. Konec minulého reku to opět i v době moderní techniky prokázal. Podobné události se nevyhýbaly ani severu Čech.

3. ledna 1934 došlo k výbuchu na dole Nelson v Oseku. V podzemí tehdy pracovala celá odpolední směna, téměř 150 horníků. V 16:45 se ozval výbuch, slyšitelný v širokém okolí. V Oseku, Duchcově a Hrdlovce došlo i k otřesům půdy. Z hlubin dolu se podařilo vlastními silami zachránit pouze čtveřici havířů. Smutná věc.

Tak přeci jen jednu veselejší vzpomínku. Víte, kterému basákovi se přezdívalo „Dědek“? Napovím ještě písničkou. Domažlický rodák Jiří Šindelář byl spolu s Oldou Říhou doslova ikonou Katapultu a táhli to spolu pěknou řádku let.

Bohužel Jiří zemřel poměrně mladý, ve věku pouhých 60 let. No, víc už toho nenahraje. Právě dnes by mu bylo 70. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio