3. květen: hrdinka z Mexika a Rákosníčkův hlas

3. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 3. května, svátek má Alexej, a my si připomeneme dvě skvělé ženy.

Ta první z nich se stala v roce 1968 hned druhou nejpopulárnější ženou planety. Moc Češek to o sobě říct nemůže, ale několikanásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská ano. Na hrách v Mexiku vyhrála, co se dalo. Navíc se přímo na místě vdala a celý sportovní svět to slavil jako pohádku století.

Jenže pohádka vzala rychlý konec. Věra Čáslavská na stupních vítězů odvrátila na protest proti okupaci při sovětské hymně hlavu a úspěch neúspěch, vše bylo rázem zapomenuto.

Byla vyloučena za všech sportovních oddílů, a my tak přišli asi o nejúspěšnější gymnastku všech dob. Věra žila v ústraní a do veřejného života se vrátila až po roce 1989. Dnes by jí bylo 76 let.

Ani další oslavenkyně to zamlada neměla lehké. Hlavně v 50. letech si užila své se státní bezpečností. Herečka Jiřina Bohdalová se poprvé ve filmu objevila už v 6 letech, tenkrát dokonce ještě v němém.

Výčet jejích dalších rolí by zabral celý den. Pro mě je naprosto neopakovatelný a nenahraditelný její hlas v mnoha večerníčcích. Dovedete si představit, jak by asi jinak mluvil třeba Rákosníček.

Jinak je ale paní Jiřina vyhlášenou kuchařkou a milovnicí života. Dneska je jí 87 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.