29. leden: alkohol, který zabíjel a chlapík, co vychytal Nagano

29. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 29. ledna, a svátek má Zdislava. Občas v kalendáři narazíte na věc velmi vážnou a neveselou, ale i ty k životu patří. Jistě si vzpomenete na rok 2012. To byla totiž v česku po x letech na nějakou dobu zavedena v podstatě prohibice. To vše kvůli takzvané metanolové aféře.

Pár vykutálenců, asi bez základních znalostí chemie a medicíny, se rozhodlo vydělat miliardy a okrást stát. Pánové namíchali namísto alkoholu smrtící metanolový koktejl, díky němuž zemřeli 3 lidé v Polsku a 47 u nás. Poslední oběť měla aféra na kontě právě 29. ledna 2013.

Mnohem veselejší je příběh Dominika Kaštánka, který to z pardubického rybníka dotáhl až na strop haly v Buffalu. Dnes slaví narozeniny. Ano hádáte správně – Dominátor, hrdina z Nagana, se původně jmenoval Kaštánek. Příjmení si změnil až později podle svého nevlastního táty.

Jeho kariéru by mu mohl závidět každý hokejový brankář. Však byl také vyhlášen nejlepším evropským hokejistou, který kdy hrál NHL. V dalším výčtu úspěchů asi nemusím pokračovat. Hašana zná každý. Tak všechno nejlepší!

autor: Petr Beran
Spustit audio