29. květen: poprvé na Everestu a nepřekonatelný vypravěč

29. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 29. května, svátek má Maxim. Lidstvo už toho dokázalo hodně, ale překvapivě dlouho nám trvalo zdolat nejnižší, či nejvyšší body naší planety.

Řekl bych, že to bylo tím, že dřív měli lidé poněkud jiné starosti – třeba co budou jíst, nebo jak ubrání svůj majetek. Taky se dlouho nevědělo, kde na zeměkouli ony význačné body jsou.

O tom nejnižším, nebo chcete- li nejhlubším, místě zeměkoule se to stejně neví ani dnes, ale Mount Everest byl znám relativně brzy.

Poprvé ho změřili v roce 1852 a už od první poloviny 20. století se spousta dobrodruhů pokusila vrchol zdolat. Povedlo se to ale až 29. května 1953.

Edmund Hillary, novozélandský včelař, vylezl na vrchol se šerpou Tenzingem. Chudák nemá z toho heroického výkonu ani fotku, protože šerpa prostě fotit neuměl a nikdo jiný tam jaksi nebyl. Selfie ještě neexistovaly.

Dneska tam vede skoro turistická cesta, a pokud máte dost peněz, na vrchol vás vytáhnou, ať chcete, či nechcete.

Dovolte mi ještě jednu vzpomínku – a to na Vladimíra Menšíka. Dnes už se takoví komici asi nerodí. No, jen mi ukažte, kdo by se tomuhle nepřekonatelnému komikovi, vyprávěči, ale i charakternímu herci vyrovnal.

Opustil nás 29. května 1988. Ještě, že zbyly ty stovky filmů. Vladimír nám může úsměv na tváři vyloudit i dnes.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio