29. červenec: osudová schůzka a smutný konec knoflíků lásky

29. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 29. července, svátek má Marta. My si teď společně vzpomeneme na osudovou schůzku, která před padesáti lety vlastně rozhodla o osudu Československa na dalších dvacet let.

Přesně před 50 lety zastavily na nádraží v Čierné nad Tisou dva zvláštní vlaky. Jeden přivezl československou delegaci v čele s Alexandrem Dubčekem a druhý tu sovětskou, vedenou Leonidem Brežněvem.

Rusům se jaksi nelíbila politická situace u nás a chtěli o ní jednat. Jednání se nakonec protáhla na čtyři dny, dohodu ale nepřinesla a invazi do Československa neodvrátila.

Schůzku na kolejích dnes přímo v Čierne nad Tisou nepřipomíná prakticky nic. My naopak víme, že tři neděle na to bylo Pražské jaro tanky poraženo definitivně.

Na kolejích ještě zůstaneme a veselejší vzpomínka nás nečeká. Petr Sepéši byl nadějný zpěvák, kamarád Petra Kotvalda, ale hlavně pěvecký partner Ivety Bartošové, se kterou utvořil velmi nadějné a populární pěvecké duo.

Společná kariéra bohužel netrvala dlouho. Petr Sepéši zahynul na železničním přejezdu ve Františkových Lázních, večer dne 29. července 1985, kdy mířil z Prahy domů za svou matkou do Aše.

autor: Petr Beran
Spustit audio