28. září: Svatý Václav a tělnatý komik

28. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 28. září. Máme tu státní svátek a hned si vysvětlíme proč. Ale napřed pranostiku. Svatý Václav Čechům přeje, neprší-li na něj, dobře se za rok seje a ještě více ve stodole děje. Co by se mohlo ve stodole dít, to nechci ani domýšlet.

Svatý Václav byl naším knížetem. Podle pověsti byl vychováván svou babičkou Ludmilou. Jako kníže dokázal zachovat suverenitu českého státu a založil chrám sv. Víta, hlavní kostel knížectví.

Byl zavražděn 28. září 935 ve (Staré) Boleslavi, sídle svého bratra Boleslava, který díky tomu převzal vládu.

Tehdy byla taková vražda vcelku běžný politický prostředek. Jen o 60 let později to schytali úplně stejně všichni Slavníkovci.

Po smrti začal být Václav uctíván jako svatý pro svou v legendách mu připisovanou zbožnost a posmrtné zázraky. Tak si na náš symbol státnosti vzpomeňte.

Dnes bych vám taky rád připomněl geniálního komika, který i přes svou poněkud prostorově bohatou postavu oplýval pozoruhodným pohybovým talentem.

Jan Libíček hrál dobře ve 40 filmech. Poslední Libíčkovou rolí byl vodník Alois ve filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kterou již ale nestačil dokončit: přímo z natáčení scény, v níž číhá na břehu Vltavy na doktora Mráčka, byl odvezen do nemocnice, kde zemřel na selhání ledvin.

Jeho role pak byla přeobsazena Zdeňkem Řehořem. Dnes by mu bylo 87 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio