28. červen: zabili nám Ferdinanda a smrt barda

28. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 28. června, svátek má Lubomír. „Tak nám zabili Ferdinanda, pánové.“ Slavná věta ze Švejka by klidně mohla uvést dnešní kalendárium.

Právě 28. června roku 1914 totiž proběhl v Sarajevu atentát na následníka trůnu, který vlastně vedl k nejstrašnějšímu světovému konfliktu v dějinách, k takzvané velké válce.

Pánové ze srbských tajných služeb plánovali celou akci dlouho a pečlivě, aby následně celou akci dokonale zpackali. Celá parta atentátníků totiž nedokonala bombový útok, který Ferdinand přežil.

Jenže pak dostal nápad jet se podívat za zraněnými do nemocnice, jeho limuzína špatně odbočila a u krámu s lahůdkami bylo neštěstí dokonáno. Pomýlený studentík Gavrilo Princip svými dvěma ranami z pistole převrátil dějiny naruby.

Dnes si také vzpomeneme na skvělého zpěváky a nerozlučného partnera Yvetty Simonové – Milana Chladila. Původně měl být po tatínkovi krejčím, však také šití zůstalo jeho velkým koníčkem, ale osud chtěl jinak.

My ho známe jako jednoho z nejpopulárnějších zpěváků své doby. Život žil naplno, možná až moc. A právě před 34 lety ho stihl při návrat z koncertu v Příbrami infarkt. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio