27. únor: největší zimní povodeň a pravověrný tramp

27. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 27. února, svátek slaví Alexandr. Mrazivé počasí ne a ne povolit, však taky dneska máme jedno z nejstudenějších rán na severu v letošním roce. Ne nadarmo se říká „zima jako v ruském filmu“ – však za ní taky může arktické proudění, právě z Ruska. Tak tedy pěkně děkujeme! V roce 1784 bylo vše jinak. Po tuhých mrazech přišla velmi rychlá obleva. Nikoli bez následků…

Všechno začalo na Vltavě, kde praskaly ledové kry. Voda vytvořila takový proud, že strhl do vody Karlův most i s 30 vojáky. Samozřejmě, že netrvalo dlouho a následky jsme pocítili i tady i u nás, na severu.

Labe se tu vylévalo ze břehů vcelku pravidelně, ale tahle zimní povodeň na dlouhá léta neměla obdoby. Mimochodem některé obce na Mělnicku zanikly úplně. Dneska na jejich místech najdete jen kapličky uprostřed luk.

Od vody se vypravíme k táboráku. Tam, kde se hraje u ohně na kytaru, skoro nikdy nebude chybět písnička Wabiho Ryvoly. Tenhle opravdový tramp založil s bratrem skupinu Hoboes, několikrát vyhrál Portu a žil životem divokým, jak se na trampa sluší a patří.

Opustil nás 27. února 1995 a nechal po sobě na 200 písniček. Kolik po sobě zanechal smutných trampek, to vám nepovím. Málo jich ale prý nebylo.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.