26. září: první československý kosmonaut a „Chcete ho?“

26. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 26. září, svátek má Andrea. I tentokrát je tu světový den, tentokrát antikoncepce, tak věřím, že vás jistě napadne způsob, jak ho řádně oslavit.

  1. narozeniny dneska slaví jediný Čech, který se kdy na tu naší malou zemičku mohl podívat z vesmíru.

Jistě znáte jméno Vladimíra Remka. Do kosmu letěl v rámci programu Interkosmos, když Sovětský svaz nabídl členským státům programu návštěvu jejich kosmonauta na sovětské vesmírné stanici.

Ke svému letu na stanici Saljut 6 vzlétl společně se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem na palubě kosmické lodi Sojuz 28, ve vesmíru prožil 7 dní, 22 hodin a 17 minut.

Já byl tenkrát ještě malý kluk, ale pamatuju se, že jsme ve výtvarce dobře dva měsíce nic jiného než kosmonauty nemalovali.

Narozeniny slaví taky asi nejslavnější český kaskadér, kterého znáte i z filmů. Role míval sice malé, ale pamatujeme si ho všichni. Na obrazovkách ho vídáme často taky s opuštěnými pejsky.

Zdeněk Srstka byl ovšem i výborný sportovec. Závodně se věnoval vzpírání. V roce 1957 vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy, v roce 1960 startoval na letních olympijských hrách v Římě, kde obsadil 9. místo. Dnes je mu 82 let. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio