26. únor: radar s mikrovlnkou a chlapík v černém

26. únor 2019
Stalo se dnes

Na úvod vám položím otázku. Myslíte si, že radar nějak souvisí s obyčejnou mikrovlnkou?

Radar asi doma nemáte, to druhou bedničku zřejmě ano. Budete se divit, ale jedno bez druhého by zřejmě neexistovalo. 26. února 1935 skotský elektrotechnik sir Watson-Watt zkonstruoval první prakticky použitelný přístroj pro rádiovou detekci letadel pomocí mikrovln.

Originál jeho přístroje je exponátem londýnského Science Museum, kdybyste se chtěli podívat. No a o nějakých 11 let později si vědci všimli, že když se radarové mikrovlny zacílí na potraviny, ty se dost rychle ohřejí. Za rok byla první domácí mikrovlnka na světě.

Dnes bych vám rád připomněl muže v černém, zpěváka s hlasem jako zvon, Johnyho Cashe. V dětství pracoval na bavlníkové plantáži, pak prodával ledničky, a kam to dotáhl, víme asi všichni.

Já mám k němu dost osobní vztah, protože právě jeho písničky byly to první, co si z dětství pamatuji. Dvorana slávy byla moje nejoblíbenější deska. No, nějaký pátek už to je. Johny Cash se narodil před 87 lety.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.