26. duben: utajený Černobyl a strýček Jonatán

26. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 26. dubna, svátek má Oto. Jistě vás potěší informace, že je dnes Mezinárodní den oscilátoru. Jestli doma nějaký máte, chovejte se k němu hezky.

Horší vzpomínka se váže k 26. dubnu roku 1986. Tenkrát byla sobota a v jaderné elektrárně v Černobylu se vymkl z ruky jistý experiment. Došlo tak k nejhorší jaderné havárii v historii.

Myslíte si, že toho byly plné noviny? Kdepak, vzhledem k tomu, že se ona nepříjemná věc stala sovětskému bratrovi, bylo u nás ticho po pěšině. Jen zaměstnanci elektrárny v Dukovanech se poněkud divili, když měli pozitivní dozimetry na cestě do práce a nikoliv z práce.

O havárii jsme se naplno dozvěděli až několik dní poté, ale i tak se u nás dost bagatelizovala. Koneckonců nejdál to dotáhl cyklistický svaz, který nelenil a vyslal reprezentaci na závod míru div ne přímo do elektrárny.

Víte, kdo si u nás vysloužil přezdívku strýček Jonatán? Byl to Jan Antonín Pacák. Dlouholetý bubeník Olympiku, ale taky nadaný výtvarník. Však má taky na kontě přes 30 výstav a 7 animovaných filmů. Dneska by tomuhle veselému chlapíkovi bylo 77 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio