26. červenec: nestárnoucí rebel a ten, kdo nakreslil Vochomůrku

26. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 26. července, a pranostika tvrdí, že svatá Anna, chladna z rána. To letošní počasí se ale pranostikám jaksi vymyká.

I lidé popírají přírodní zákony – jako třeba dnešní oslavenec Mick Jagger. Tento lídr skupiny Rolling Stones rozhodně nežil v mládí nějaký zdravý život. Večírky, alkohol, drogy, děvčata, no prostě rock and roll. A osm dětí také o ledasčem svědčí.

Přes to všechno stále Mick Jagger na pódiu srší udivující energií, jak nám všem koneckonců předvedl i na letošním pražském koncertě. Právě dnes je mu neuvěřitelných 75 let.

A teď k nám do Čech. Kdo by neznal Křemílka a Vochomůrku, Malou Čarodějnici, Rákosníčka, nebo Štaflíka a Špagetku. Všechny tyto a další postavy namaloval grafik a kreslíř Zdeněk Smetana.

Po válce měl dost štěstí. Během ní se vyhnul totálnímu nasazení, a tak mohl začít pracovat u Jiřího Trnky ve studiu Bratři v triku.

Kromě večerníčků animoval i vážné filmy, také je autorem sešitu pro předškoláky. Dnes by mu bylo 93 let.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.