25. září: První Evropan u Tichého oceánu a smrt mezi tramvajemi

25. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 25. září, svátek slaví Zlata. V dnešním kalendáriu začneme hodně daleko, až u Tichého oceánu.

Jestlipak víte, který Evropan ho viděl jako první. Jeho jméno moc známé není, ale osud měl pohnutý. Vasco Núñez de Balboa byl španělský objevitel, guvernér a dobyvatel.

Narodil se v roce 1475 a známý je především tím, že v roce 1513 přešel Panamskou šíji až k Tichému oceánu. Stal se tak prvním Evropanem, který vedl expedici, jež viděla nebo dosáhla Tichého oceánu ze strany Nového světa. 

Byl to nadšený cestovatel, ale politika mu moc nešla. Skončil taky podle toho. Popravil ho vlastní tchán, který díky němu získal místo guvernéra nově objevené provincie, kterou dnes známe jako Panamu. Ano, ano… Jak se říká, za dobrotu na žebrotu.

Rád bych vám dnes připomněl jednoho tragicky zesnulého českého herce. Petr Svojtka se stal nejdřív známým hlavně kvůli svému hlasu. Ve slavné pohádce Tři oříšky pro Popelku namluvil prince, kterého hrál Pavel Trávníček. Ten měl v té době silný brněnský přízvuk.

Svého vlastního prince si taky zahrál, a to v pohádce Malá mořská víla. Zahynul tragicky pod jednou z pražských tramvají na zastávce Botanická zahrada, Na Slupi.

Údajně vyhledával adrenalinovou zábavu a posilněn alkoholem se vezl na spřáhlech mezi spojenými vozy. Dnes by mu bylo 72 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio