25. prosinec: Boží hod a zakladatel Yo Yo Bandu

25. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 25. prosince. Tak co? Dostali jste nějaké dárečky. Jste spokojení? Ty pravé vánoční svátky ovšem začínají vlastně až dnes, Božím hodem vánočním.

Lidové tradice říkají, že se 25. prosince nemá pracovat. Všichni měli v minulosti zbožně rozjímat a připomínat si příběh Ježíšova příchodu na svět. Dokonce se nesměly stlát ani postele a v domě nesmělo viset žádné prádlo, aby to nepřineslo neštěstí.

Dnes patří k tradičním zvykům třeba i rodinná vycházka do některého z kostelů, kde jsou od Štědrého dne vystaveny jesličky. 25. prosinec je i den, který se nese ve znamení rodinných návštěv, slavnostního oběda i večeře.

Obvykle se u nás podává pečená husa se zelím a knedlíky, nebo kachna. No, taková tradice, ta se mi líbí. Ale na husičku je asi lepší opravdu vyrazit k nějakým příbuzným. Bašta to stále je, a ještě k tomu bez práce.

I dnes popřejeme k narozeninám. Slaví je Richard Tesařík, který spolu se svým bratrem kdysi zakládal skupinu Yo Yo Band. Zahrál si ale i ve filmu, možná ho poznáte v titulu „Musíme si pomáhat“. Dneska je mu 73 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.