25. květen: války ve vesmíru a Eliška z našeho magazínu

25. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 25. května, svátek slaví Viola. Na úvod mám pro milovníky moku důležitou pranostiku. Urban krásný, vyjasněný – hojným vínem nás odmění. Držme si tedy s počasím palce.

Pokud dnes potkáte v okolí divné lidi převlečené za huňaté příšery, nebo malé zelené mužíčky s hůlkou, nelekejte se. Právě dnes totiž uplynulo 41 let od premiéry legendárních Hvězdných válek, tedy filmu, který obrátil naruby celý filmový průmysl.

Pana režiséra Lucase, který celé to panoptikum vymyslel, s nápadem na film o vesmírných půtkách vyhodili skoro všude… A udělali děsivou chybu!

Hvězdné války se staly kasovním trhákem a vydělávají dodnes solidní balík. Nás asi potěší, že triky ve filmu z velké části Lukas odkoukal od našeho režiséra Zemana, o kterém mluví hezky dodnes.

A ještě jedny narozeniny. Možná, že už se vám dostaly do rukou naše letošní rozhlasové noviny. Z titulní strany na vás shlíží dáma českého filmu i divadla Eliška Balzerová.

Začínala v budějovickém divadle, ale brzy přesídlila do Prahy a obrovskou popularitu jí přinesl seriál Nemocnice na kraji města. Dnes je paní Elišce 69 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio